hirdetés

Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Gyermekdiabetológiai Szakellátás, Budapest Dr. Blatniczky László cikkei

  #1
2021-04-28 09:16:00

Elégtelen glükózlebontás során a citrátkör intermedier anyagai lecsök­kennek, ezért a zsírsavlebontás megakad, és acetecetsav, béta-oxivajsav képződik, megindul az acetonosodás. A vér béta-oxivajsav-szintjének mé­résére alkalmas új ketontest-meghatározó módszer segítségével már az acetonképződés első lépése során lehetőség van a veszély, a ketoacidózis felismerésére és otthoni megelőző kezelésére.

  #2
2016-10-06 16:35:00

Az 1-es típusú diabetes mellitus incidenciájának növekedése, valamint a kórkép manifesztációs idejének egyre fiatalabb korra történő eltolódása az eddig gyermekekben-ifjakban talán kevéssé észlelt, inkább a fiatal felnőttkorban jelentkező késői szövődmények tizenéves korra történő megjelenését vizionálják. Ezért a szemléletünket érzékenyíteni kell a késői szövődmények felismerése és kezelése irányába. 

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.