hirdetés

Heim Pál Gyermekkórház, Fül-Orr-Gégészeti Osztály, Budapest Dr. Garay Zsolt cikkei

  #1
2018-04-26 20:12:00

Heti rendszerességgel a szakrendelőnkbe érkező, néha mellékpanaszként jelentkező rekedt gyermek felett gyermek fül-orr-gégészként is hajlamosak vagyunk elsiklani. Hiszen megmagyarázzuk a szülőnek, hogy sokat kiabál a gyermeke és túlerőlteti a hangját, vagy biztosan hurutos volt és az orrgaratból lecsorgó váladék eredményezte a hangszalagok gyulladását.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.