hirdetés

professor emeritus, főszerkesztő Prof. dr. Papp Zoltán cikkei

  #1
2020-03-17 13:57:00

A krónikus lepényelégtelenség okozta magzati növekedési visszamaradottság (intrauterine growth restriction, IUGR) tényét és jelentőségét az 1960-as években fedezték fel. Fiatal orvosként tanúja voltam a debreceni Szülészeti Klinikán annak, hogy a Bazsó János tanársegéd (1928–1973) által megsejtett és a Turkistanból származó amerikai orvosnő, Lula Olga Lubchenco (1915–2001) és munkatársai első közlésével (1963) közel egyidőben általa is bizonyított, magzati sorvadásnak nevezett jelenségről írt tanulmányait a szakmai felettesei sokáig a fiókjukban tartva, nem engedték közölni. Környezetét évekig nem tudta meggyőzni, míg végül megjelenhettek a közleményei a Zentralblatt für Gynäkologie (1964;86:364–372. és 1968;90:384–391.), a Biology of Neonate (1969;14:80–89.) német, illetve angol nyelvű szaklapokban.

  #2
2020-01-07 11:55:00

Ez a rovat olyan eseteket mutat be, amelyek különböző peres ügyekben tárgyalt orvosjogi alapelvekre hívják fel a figyelmet. Nem szándékozik jogi tanácsokat adni. Az esetek végén a magyar kiadás főszerkesztője tesz észrevételeket.

  #3
2020-01-07 11:25:00

Különösen értékes áttekintő tanulmánnyal kezdődik jelen lapszámunk. Póka Róbert professzor a rá jellemző igényességgel és didaktikai rendszerben tárgyalja a hematológiai betegségekkel összefüggő nőgyógyászati eredetű vérzések tünettanát, diagnosztikáját és terápiáját. A terápiás megoldások ismerete nemcsak hematológiai betegségekkel összefüggő, hanem anatómiai és endokrinológiai vérzészavarok esetén is hasznosíthatók. A referátumot gazdag szakirodalom teszi teljessé. 

  #4
2019-06-27 12:44:00

A női változókor tudományos igényű kutatása nemcsak az egyre nagyobb számú női korosztályt szolgálja, hanem össztársadalmi, pszichoszociális vonatkozásai is vannak. Hazai Aktuális rovatunkban örömmel közöljük jól felkészült nőgyógyász endo kri nológusunk tanulmányát a menopausa neuroendokrinológiai kutatásainak legújabb eredményeiről. Az alapkutatások áttételesen mindig alkalmasak a gyakorlati következtetések levonására, így van ez a változókor endokrinológiájának új ismeretanyagából meríthető mindennapi hormonterápiák körültekintő és individuális alkalmazása során is. 

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.