hirdetés

Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest Dr. Reusz György cikkei

  #1
2020-03-17 11:35:00

Az utóbbi évtizedben megfigyelhető változások alapjaiban változtatták meg a gyermekkori magasvérnyomás-betegségről kialakított véleményünket. Míg korábban a gyermekkori hypertonia ritka betegségnek számított – mintegy 0,5%-os prevalenciával –, a 2000-es évek óta azt tapasztaljuk, hogy a gyorsuló életmódváltozás következtében a gyermek-, illetve serdülőkori hypertonia ma már az egyik leggyakoribb krónikus „gyermekbetegségnek” számít, 3–6%-os prevalenciával.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.