hirdetés

Kihívások a gyermekkori hypertonia gyógyszeres kezelésében

Az utóbbi évtizedben megfigyelhető változások alapjaiban változtatták meg a gyermekkori magasvérnyomás-betegségről kialakított véleményünket. Míg korábban a gyermekkori hypertonia ritka betegségnek számított – mintegy 0,5%-os prevalenciával –, a 2000-es évek óta azt tapasztaljuk, hogy a gyorsuló életmódváltozás következtében a gyermek-, illetve serdülőkori hypertonia ma már az egyik leggyakoribb krónikus „gyermekbetegségnek” számít, 3–6%-os prevalenciával.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Kis Éva, , Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika és Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív Központ, Budapest
a szerző cikkei

Dr. Reusz György, Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.