hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az utóbbi 20 év orvosi kutatásainak egyik vívmánya, hogy a tömegeket érintő halálos és súlyos betegségek mellett a főleg genetikai eredetű, krónikus és daganatos betegségekben szenvedőkre is figyelem irányult, és előtérbe került e megbetegedések okainak pontos megismerése és hatékony kezelési eljárások bevezetése.

A gyermekintézményekbe járó gyermekek körében kétszer-háromszor akkora a légúti és gasztrointesztinális fertőzések előfordulásának kockázata, mint az otthon nevelt gyermekek között. A fenti megállapítás, ami különösen a 2 év alatti korosztály esetében, illetve az intézményes ellátás első hónapjában igaz. A fokozott infekciós kockázat többféle tényezővel magyarázható, ilyen például a zsúfoltság, illetve a közös játékok használata, ami kedvező feltételeket teremt az infekció transzmissziójához a csecsemők között. Ehhez járul még az is, hogy sok gyermeknél az intézménybe történő felvételkor marad abba a szoptatás, mely ugyancsak fokozza a fertőzések kockázatát amiatt, hogy kiesik az anyatej protektív hatása.

hirdetés

Az újszülöttkori sepsis jelentős morbiditással és mortalitással járó betegség, melynek tünetei kezdetben gyakran jellegtelenek. Emiatt már a korai gyanújelek esetén is javasolt a gyors, megfelelő diagnosztika és az azonnal elkezdett célorientált terápia, mely jelentősen javíthatja a kimenetelt, és csökkentheti a súlyos, élethosszig fennálló szövődmények előfordulását.

A hasmenés jelentős közegészségügyi problémát jelent nemcsak a fejlődő, hanem az iparilag fejlett országokban is. A hasmenés szokványos kezelése mellett adjuváns terápiaként alkalmazott probiotikumok megrövidítik a betegség és a kórházi tartózkodás időtartamát, továbbá csökkentik a székürítések számát.

Napjainkban a zenének a kognitív és affektív fejlődésre gyakorolt hatásáról egyre több kutatási adat jelenik meg, s bár az alkalmazott módszerek sokfélék, a megismételhető eredmények egyre meggyőzőbbek. A tanulmány az alapés klinikai kutatások azon eredményeit mutatja be, amelyek célja a zene hatásmechanizmusának feltárása és a gyógyításban való sikeres alkalmazás területeinek (posztoperatív ápolás, stressz- és fájdalomcsökkentés, pszichiátria, neurológia) azonosítása.

A sepsis nagy halálozású, gyors progressziójú kórfolyamat. Az első órák szakszerű beavatkozásai nagymértékben növelik a túlélési esélyeket, ezért az irányelvek követése alapvető feltétele a hatékony kezelésnek. A közlemény célkitűzése a gyermekkori sepsis korai felismerésének, és a kezelés kezdeti lépéseinek ismertetése, a Surviving Sepsis Campaign 2016-ban kiadott irányelvének figyelembevételével.

Az antibiotikumkezelés jól ismert és gyakori mellékhatása a hasmenés, melynek oka a normális bélflóra egyensúlyának felborulása. A kór állapot kezelésében régóta alkalmazott szerek a probiotikumok, melyek gyermekek és felnőttek, sőt már csecsemők antibiotikumterápia okozta hasmenésének kezelésére egyaránt alkalmasak. A Bacillus clausii spóraképző tulajdonsága révén ellenáll a béltraktus különböző hatásainak, és multirezisztenciával rendelkezik számos antibiotikummal szemben is. A vizsgálatok a B. clausii-törzsek antimikróbás és immunmodulátor hatásait is igazolták. 

A gyomortartalom távozása betegségek kapcsán gyors vagy elhúzódó ürülésben nyilvánul meg. Ez a dysrhythmia a beteg gyermekek mintegy 50%-ánál következményes kórformákkal, például hányással, hasmenéssel, illetve azok káros utóhatásaival járnak együtt, amelyek befolyásolják az anyagcserét, a gyógyszerelést, ezáltal a beteg gyógyulási esélyeit jelentősen rontják. A közlemény célja a fiziológiás és patológiás gyomorállapot élettani hátterének, a vizsgálati módoknak és a terápiás lehetőségeknek bemutatása.

A csökkent immunitású gyermekek hasmenésének hátterében sokszor enterális infekció áll. E betegségek elhúzódóak és életveszélyesek lehetnek. Kedvezőbb kimenetelt a gyors és körültekintő diagnosztikától, az immunstátusz javításától (pl. immunszuppresszió csökkentése), valamint a megfelelő terápiától várhatunk.

A krónikus betegség évekre, évtizedekre vonatkozó fennállása mindenki számára, aki a kórkép kezelésével/együttélésével kapcsolatba kerül, speciális, személyre szabott ismeretanyagot igényel. A beteg sorsa ugyanis a környezetében dől el. Ezért mindenkinek, aki így vagy úgy érintett, oktatásra van szüksége, mely egyénre szabott, célzott és hatékony kell hogy legyen.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

books.medicalonline