hirdetés

Az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár, Debreceni Egyetem, ÁOK, Belgyó­gyászati Intézet, Reumatológiai Tanszék Dr. Szekanecz Zoltán cikkei

  #1
2020-07-15 09:40:00

A citokinviharral jellemezhető haemophagocytás lymphohistiocytosis (HLH) primer formájában genetikai eltérések vezetnek a citotoxikus sejtfunkció zavarához, míg a másodlagos formákban infekció, malignus betegség, gyul­ladásos reumatológiai kórkép, primer immunhiány vagy gyógyszeres kezelés provokáló szerepe feltételezhető. A reumatológiai betegségekben jelentkező másodlagos HLH-t makrofágaktivációs szindrómaként (MAS) emlegetik. Az elmúlt hónapokban újabb etiológiával bővült e kórképek köre: SARS-CoV-2- infekcióban a szekunder MAS-hoz hasonló patofiziológiai folyamatok és kli­nikai tünetek figyelhetők meg. A cikkben áttekintjük a potenciális anticitokin terápiák hatékonyságát a szekunder MAS kezelésében.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.