hirdetés

PhD, oktatási és kutatási igazgató, Tüdőgyógyintézet, Törökbálint; Semmelweis Egyetem, Mellkassebészeti Klinika, Budapest Dr. Gálffy Gabriella cikkei

  #1
2020-12-10 14:24:00

A tüdőrák hazánkban és a világon vezető daganatos halálok. Sokáig csak kemoterápiás kezelési lehetőségünk volt. A 2005-ös év áttörést hozott a nem kissejtes tüdőrák célzott kezelésében az EGFR-TKI-k megjelenésével. Azóta többéves tapasztalat van a TKI-kezelésekkel tüdő-adenocarcinomában. A második nagy lépés a tüdőrák célzott terápiájában az ALK-mutáns tüdőrák megismerése és az ALK-gátló kezelések három generációjának megjelenése. Az ALK-gátló terápiás arzenállal ALK-mutáns betegeinknek jó életminőségben hosszú túlélést tudunk biztosítani. Az EGFR- és ALK-mutáció mellett most már a ROS1-, BRAF-, MET-, RET-, NTRK-, HER2-mutációk felismerésével és célzott kezelésével egyre több betegnek tudunk személyre szabott terápiát indikálni. 

 

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.