hirdetés

MÁRKI ISTVÁN Bács-Kiskun Megyei Kórház, Onkoradiológiai Központ, Kecskemét, cikkei

  #1
2022-03-24 10:57:00

A hagyományos konformális emlőbesugárzásokat mostanra kiváltó és egyre jobban elterjedő intenzitásmodulált (IMRT) besugárzási technikák egy lehetséges típusa a volumetrikusan modulált (VMAT) ívbesugárzási technika. A vizsgálat célja nyirokcsomó-pozitív emlőrákos betegek VMAT- és IMRT-sugárterápiás terveinek dozimetriai összehasonlítása. A vizsgálatban olyan betegek vettek részt, akik elmúltak 18 évesek, az AJCC/UICC beosztás szerint II. és III. stádiumúak, nyirokcsomó-pozitívak. Az összes vizsgált beteg esetére több IMRT- és VMAT-terv készült, majd ezek összehasonlításra kerültek. A VMAT-technikák az IMRT-besugárzási módszerrel összevetve mind a céltérfogat, mind pedig a védendő szervek terhelése szempontjából ekvivalens eredményekhez vezettek. A kezelési időtartamokat, valamint a monitoregységeket tekintve a VMAT-tervek jóval alacsonyabb értékeket adnak mindkettőre.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.