hirdetés

Jigna Thakore, MD,Pamela M. Guerriere-Kovach, MD,Robert T. Brodell, MD cikkei

  #1
2006-12-01 00:00:00

A hatéves leánygyermeket festékes anyajegy miatt vitték orvoshoz, amely 2 évvel korábban jelent meg bal térdének feszítő oldalán. Az utóbbi 6 hónapban az elváltozás sötétebb és nagyobb lett. A fizikális vizsgálat során 4 mm átmérőjű, szimmetrikus, barnásfekete csomót találtak, benne némileg eltérő árnyalatú területekkel.
Az elváltozást kimetszették. A kórszövettani vizsgálat az epidermisben acanthosist mutatott, benne különböző nagyságú fészkeket alkotó, sejtmagjuk nagyságában és a kromatin elrendeződésében kissé heterogén epitheloid melanocyták látszottak. Emellett a mintában Kamino-testeket, ritka mitózisokat, teleangiectasiákat és elszórtan elhelyezkedő melanophagokat is megfigyeltek (2. és 3. ábra). A léziót a jelek szerint egészben, keskeny laterális szegéllyel sikerült eltávolítani. A patológus kezdetben nem vetette el sem a malignus melanoma, sem a Spitz-naevus lehetőségét. Másik szakember véleményének kikérése után Spitz-naevust kórisméztek.

hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.