hirdetés

H.-P. Hauber, P. Zabel cikkei

  #1
2008-06-01 00:00:00

Avasculitisek, a reumás betegségek és a collagenosisok manifesztációi a tüdőben is megjelenhetnek. Más autoimmun betegségek, például krónikus gyulladásos bélbetegségek a tüdőt ritkábban érintik, nem specifikus lymphocytás alveolitis alakulhat ki. Az olyan autoimmun kórképek, mint a myasthenia gravis, az izomgyengeség következtében gyakran aspirációt és pneumoniát okoznak.

Vasculitisek

A szisztémás vasculitisek közül a kiserek vasculitisei okoznak elváltozásokat a tüdőben. Ide tartoznak az antineutrophil citoplazmatikus antitestekhez (ANCA) asszociált formák: a Wegener-granulomatosis, a mikroszkópos polyangiitis, a Churg–Strauss-szindróma és a Goodpasture- szindróma, valamint a ritkább kórképek közül a Schönlein–Henochpurpura, az esszenciális kryoglobulinaemia és a Behçet-kór. Ezek a vasculitisek elsősorban a tüdő-parenchymát érintik (az ANCA-asszociált vasculitisek a légutakat is). Ezzel szemben a közepes erek és a nagyerek vasculitiseiben (polyarteritis nodosa,Kawasaki-szindróma, illetve óriássejtes arteritis, Takayasu-arteritis) gyulladásos érszűkületek és embóliák állnak az előtérben. A tüdő-parenchyma megkímélt marad ezekben a betegségekben.

  #2
2008-06-01 00:00:00

Az autoimmun betegségekben előforduló tüdőelváltozások általában eredményesen gyógyíthatók az alapbetegség kezelésével, de a szövődmények olykor speciális terápiát igényelnek (pl. aspirációs pneumonia antibiotikum-kezelése myasthenia gravisban).

Vasculitisek pulmonális manifesztációinak kezelése

A vasculitisekben előforduló tüdőelváltozások kezelése a betegség súlyosságához igazodik, s attól függ, hogy a vese érintett-e, illetve diffúz alveoláris vérzés (DAH) észlelhető-e. A betegség súlyosságát az EUVAS (European Vasculitis Study Group) osztályozása alapján lehet pontosan meghatározni, amely a „limitált”, „generalizált korai forma”, „aktívgeneralizált”, „súlyos fokú” és „refrakter” kategóriákat használja (1. táblázat). A vasculitisek kezelésének két fázisa a remisszió indukálására szolgáló intenzív immunszuppresszív kezelés és a kevésbé erélyes fenntartó kezelés.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.