hirdetés

Dr. Huberth János cikkei

  #1
2003-03-01 00:00:00

Kedves Uram, az ismételt vérnyomásmérések bebizonyították, hogy Önnek magasvérnyomás-betegsége van. Bizonyára hallott már erről a betegségről, hiszen sajnos elég gyakori: a felnőtt lakosság 20–23%-a betegszik meg benne.

Nyomatékosan hangsúlyoznom kell, hogy a magasvérnyomás-betegség nem olyan baj, amely mindjárt kezdetben panasszal jár. A betegség kialakulásakor, sőt még évekig, esetleg évtizedekig nem jelentkezik semmiféle, a betegséggel összefüggő panasz. Az Ön vérnyomását sem azért mértem meg, mintha ezzel kapcsolatos panasza lett volna, hiszen influenzaoltásért jött el hozzám.

Nagyon lényeges, hogy elfogadja, belássa: a panasz (fájdalom, zsibbadás, szédülés, viszketés, dagadás) nélküli eltérések is lehetnek betegségek, azokat is kezelni kell, ami gyakorlatilag azt is jelenti, hogy a „jól érzem magam” kijelentés nem ugyanaz, mint az „egészséges vagyok”.

Tulajdonképpen mit jelent a „magas vérnyomás”?

A magasvérnyomás-betegség lényege, hogy a verőerekben megnő a nyomás, s emiatt nagyobb munka hárul a szívre és nagyobb nyomás nehezedik az erek falára – különösen a vese, az agy és a szem ereire. Ha betegsége kezeletlen marad, főleg ezek a szervek kerülhetnek veszélybe, s okozhatnak akkor már jelentős panaszt, sőt esetleg az életet is veszélyeztető betegséget. Ezekről a következményekről bizonyosan Ön is hallott, hiszen a szívelégtelenség, a szív-infarctus, az agyvérzés, a veseelégtelenség épp eléggé rettegett betegségek, csak nem mindenki tudja, hogy a „némán” jelentkező, hosszú ideig tünetmentes, ártalmatlannak látszó magasvérnyomás-betegség összefüggésben áll ezekkel a félelmetes kórokkal.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.