hirdetés

Prof. dr. Horváth Csaba cikkei

  #1
2019-01-07 10:52:00

A vesekövesség népbetegség. Gyakorisága régóta nagy, és ma is egyre nő. A férfiak korábbi dominanciája eltűnőben van, ma már alig kisebb a nő­betegek száma. A recidíva aránya igen nagy. A vesekőbetegség kezelése több, mint a fájdalmat szüntető sürgős ellátás, majd a bennrekedt kő műtéti eltávolítása. Összetett orvosi feladat, amelyben számos szakmának kez­dettől van dolga, és a hosszan tartó betegség végül a vesekőtől távol álló specialitásoknak is feladatot ad. A kőprofilaxis révén a heveny fájdalmakon túl a késői következmények is nagyrészt megelőzhetők.

  #2
2017-09-15 18:00:00

Az ACE-gátló perindopril, a tiazidszerű diuretikum indapamid és a kalciumcsatorna-blokkoló amlodipin fix kombinációja a hazai PETRA vizsgálat eredményei szerint új terápiás megoldást jelenthet elsősorban azoknak a hipertóniás betegeknek, akik kettős kombinációs terápia alkalmazása mellett nem érik el a kívánatos célértéket.

Advances in Therapy, 2017. június

  #3
2011-12-20 12:27:00
A hormonkezelés leállítása növeli a combnyaktörés kockázatát 
A bemutatott megfigyeléses adatok szerint gyakrabban szenvednek el csípőtáji törést azok a postmenopausában lévő nők, akik abbahagyják a hormonkezelést (hormone therapy, HT), szemben azokkal, akik folyamatos hormonterápiában részesülnek. 
 
„A csípőtáji törések kockázatának az idősebb, postmenopausában lévő nők körében megfigyelhető emelkedése valószínıleg a hormonkezelés folyamatos visszaszorulására vezethető vissza. A hormonterápia csípőtáji törések gyakoriságára kifejtett kedvező hatása nem marad fenn a kezelés félbeszakítása után” – mondja Roksana Karim, PhD, MBBS, a Los Angeles-i University of Southern California Gyermekgyógyászati és Megelőző Orvostani Klinikájának kutató adjunktusa. Adataik szerint a csípőtáji törések kockázata a hormonkezelés abbahagyása után két évvel indul emelkedésnek.
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.