hirdetés

Dr. Purebl György cikkei

  #1
2020-02-04 10:45:00

A 2017-es Nobel-díj paradigmaváltás irányába mutat, és az egészségnek egy fontos, eddig háttérbe szorult aspektusára hívja fel a figyelmet: az egészség megőrzésében sokkal fontosabb a természetes környezettel való kapcsolat, mint korábban gondoltuk. A jelenlegi civilizációs betegségek gyakorisága párhuzamosan nő azzal, hogy a városiasodó ember egyre inkább távolodik el a természetes környezettel való mindennapi kapcsolattól. A cikkben a természetes környezettel való kapcsolat egészségre gyakorolt hatásaiból mutatunk be néhány, a jelenlegi kutatások középpontjában álló, a közeljövő prevenciós/terápiás irányait megalapozni képes példát.

  #2
2015-01-30 15:09:00

A fejlődés a pszichiátria és a pszicho­terápia területén is robbanásszerű. Hazánkban is érzékelhető az érdeklődés az inter­netes pszichoterápiás programok iránt, mind a betegek, mind a terapeuták részéről.

  #3
2012-01-19 17:51:00

A legnagyobb népegészségügyi jelentőségű betegségek megelőzése és keze­lése a gyakorlatban nem működik olyan hatékonyan, mint a gyógyszerek be­vezetését megelőző klinikai vizsgálatokban. Gyakori jelenség a nem kielégítő klinikai javulás, a csak részleges remisszió. Vannak-e rendszerszintű okok e mögött? Hogyan jelennek meg terápiás döntéseinkben a tapasztalatokat leértékelő evidenciák, a klinikai vizsgálatok adatait felülíró tapasztalatok? Mi­lyen gondolkodási sémák nehezítik az új gyógyszerek valós értékének torzítás­mentes megítélését a hétköznapi gyakorlatban?

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.