hirdetés

kommentár Dr. Kerényi Zsuzsa cikkei

  #1
2010-01-06 14:01:44

Az elmúlt években sok adat gyűlt össze a terhességi cukorbetegség szűrésének, felismerésének és kezelésének fontosságáról. Ellentmondásos kórkép, nem egyértelműek az erre vonatkozó kezelési protokollok és irányelvek sem. Felismerése és kezelése csökkenti az anyai és újszülöttkori szövődmények kockázatát.
A diagnózist szekvenciális szűrővizsgálati modell alkalmazásával állítják fel. A kezelés a glükózszintek ellenőrzésébôl, az étrend módosításából, testmozgásból és szükség esetén – az euglykaemia fenntartása érdekében – gyógyszerek adásából áll. A gyógyszeres kezelés legtöbbször inzulinnal történik. Nem egyértelmű, hogy a szülést milyen úton kell vezetni és mikorra kell idôzíteni.
A terhességi cukorbetegségben szenvedô nôk körében a későbbiekben gyakran jelentkezik 2-es típusú cukorbetegség. Ezért az érintetteket ösztönözni kell az életmódváltásra,és rendszeresen szűrni kell őket diabetesre.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.