hirdetés

Pamela M. Williams cikkei

  #1
2009-01-01 00:00:00

A túlevéses zavar, a bulimia nervosa és az anorexia nervosa komplex pszichoszociális megközelítést igénylő, potenciálisan életveszélyes zavarok. Az orvos és a beteg erős terápiás kapcsolatára van szükség azoknak a pszichoszociális és klinikai tényezőknek a felméréséhez, amelyek alapján a megfelelő ellátási szint meghatározható. A betegek többsége eredményesen kezelhető ambuláns körülmények között. Hasznos lehet a pszichiátriai konzultáció. Kórházi ellátásra lehet szükség, ha öngyilkossági késztetés vagy életveszélyes szövődmény lép fel, vagy ha a testsúly az egészséges testsúly 85%-át sem éri el. A túlevéses zavar és a bulimia nervosa kezelését illetően sok bizonyíték szól az interperszonális és a kognitív-viselkedés terápia, valamint az antidepresszívumok alkalmazása mellett, viszont kevés adat támogatja a lépcsőzetes ellátás első lépéseként alkalmazott vezetett önsegítő programokat. Továbbra is tisztázatlan, hogy az anorexia nervosa viselkedésterápiával, illetve gyógyszerekkel milyen eredménnyel kezelhető.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.