hirdetés

PhD Linda S. Kahn cikkei

  #1
2009-02-01 00:00:00

Elsősorban a családorvosok azok, akik a szerhasználatot korán felismerhetik betegeik körében, és lépéseket tehetnek a probléma megoldására. A serdülőkori szerabúzushoz mentális zavarok is társulhatnak, például depresszió, szorongás, viselkedészavar. A serdülőkori szerabúzus szűrésének egyik fő segédeszköze a CRAFFT kérdőív. A kezelésben döntő fontosságú a családterápia. A családorvos maga is kezelheti a serdülőkori szerhasználattal kapcsolatos zavarokat, de a beteget gyakran ésszerűbb szakorvoshoz vagy pszichológushoz küldeni. A kezelési lehetőségek: megelőző felvilágosítás, rövid terápiás tanácsadás, drogambulancián való ellátás, nappali gondozás, kórházi és bentlakásos rehabilitációs programok. A családi viszonyokat közelről ismerő háziorvos feladata működésbe hozni és figyelemmel kísérni a serdülőkori szerabúzus optimális kezelését biztosító terápiás beavatkozások rendszerét.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.