hirdetés

Dr. Simonyi Gábor cikkei

  #1
2020-09-29 17:00:00

Ma már négy új orális antikoaguláns (NOAK) hatóanyag közül választha­tunk. A minden krónikus terápia során alapvető fontosságú terápiahű­ség a pitvarfibrilláló betegek antikoagulációja során a stroke-prevenció egyik meghatározó tényezője. Az Orvosi Hetilapban nemrég megjelent publikációban az orális antikoaguláns terápiák iránti hazai adherenciát tanulmányozták.

 

Orvosi Hetilap, 2020. május

  #2
2018-01-25 13:00:00

Jól ismert tény, hogy az elhízás számos betegség önálló kockázati ténye­zője. Ide tartoznak egyes rosszindulatú daganatos betegségek is, amelyek kockázata elhízottak körében lényegesen nagyobb. Számos mechanizmus magyarázhatja a rákbetegség és az elhízás közötti összefüggést.

  #3
2016-07-29 13:36:00

Kanadai kérdőíves felmérésben orális alvadásgátlót szedő betegeknek és kezelőorvosaiknak a terápiával kapcsolatos preferenciáit vizsgálták. Az összesített analízisben a betegek a gyógyszernek az étrenddel és más gyógy­szerekkel való interakcióját, a kezelőorvosok a major vérzés veszélyét tették az első helyre. A betegek terápiahűsége szempontjából fontosnak bizonyult a napi egyszeri adagolás.

Canadian Journal of Cardiology, 2016. június

  #4
2016-06-17 17:00:00

Az elhízás gyógyszeres kezelésében közel egy évszázada próbálkoztak efedrin- és amfetaminszármazékokkal, de ezeket napjainkra idegrend­szeri és kardiovaszkuláris mellékhatásaik miatt nagyrészt kivonták a for­galomból. Hazánkban 5 év óta nincs étvágycsökkentő gyógyszer, az USA-ban viszont 3 éve alkalmazzák a más hatásmechanizmusú, szelektív 5HT2C szerotoninreceptor-agonista lorcaserint, kedvező eredményekkel.

  #5
2015-12-28 17:00:00

Az új orális antikoagulánsok alkalmazásával lényegesen egyszerűbbé vált a tromboembóliás betegségek kezelése és megelőzése. A K-vitamin-antagonisták – bár igazoltan hatásosak – szűk terápiás tartományuk és az igen rossz terápiahűség miatt nem kielégítők ezekben a kórképekben. Az új orális antikoagulánsok bevezetése viszont számos új kérdést vetett fel. Ezek közé tartozik, hogy a napi adagolás melyik módja alkalmasabb a jobb terápiahűség elérésére, illetve kihagyott vagy extra adagok esetén mi a teendő. Jelen összefoglaló ezeket a kérdéseket járja körül.

  #6
2015-09-09 11:00:00

A Drezdai Orális Antikoaguláns Regiszterben folyamatosan gyűlnek a stroke-prevenció céljából orális antikoagulánssal kezelt betegek ada­tai. Két friss közleményben a rivaroxaban és a dabigatran alkalmazásának tapasztalatait tették közzé. A két készítmény perzisztenciaadatai szerint a betegek követése során a rivaroxabant elhagyók aránya csupán a fele volt a dabigatrant elhagyók arányának.

Europace és Thromb Haemost, 2015

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.