hirdetés

kommentár Dr. Kóthy Péter cikkei

  #1
2015-04-02 14:00:00

Rendhagyó esetismertetésünk néhány alapkérdést exponál és válaszol meg a zöldhályog szűrésének előnyeivel, hátrányaival, lehetőségeivel kapcsolatban. A U. S. Preventive Services Task Force (USPSTF) álláspontját hazai szakvéleménnyel is kiegészítettük.

  #2
2009-11-20 16:57:22

A látásromlás az öregedés egyik legrettegettebb szövődménye. Az Egyesült Államokban a 40 évesnél idősebbek körében megközelítőleg 28 emberből egy rosszul lát. A 80 évesnél idősebb korosztály az Egyesült Államok népességének 8%-át teszi ki, de közülük kerül ki a súlyos látásromlás eseteinek 70%-a. Tekintve, hogy a népesség gyorsan öregszik, a következő évtizedben a rosszul látók számának növekedése várható az Egyesült Államokban és szerte a világon.   A gyengén látó felnőttek esetében nagy a depresszió és az elszigetelődés kockázata. A látásromlás az időskorúak elesésének független kockázati tényezője. A progresszív látásromlás hallucinációs szindrómával társulhat, ami jóindulatú ugyan, de zavarja a betegeket. A csökkent látású idős emberek nagyobb valószínűséggel kerülnek intézetbe. A gyengén látó felnőttek esetében fennáll annak a veszélye, hogy elvétik gyógyszereik adagolását, és ezért gyakrabban kerülnek kórházba. Felnőtt Medicarebetegek retrospektív vizsgálata kimutatta, hogy a csökkent látású betegek szemés egyéb betegségeinek kezelése szignifikánsan többe kerül. A családorvosok szerepe alapvető fontosságú az idősödő népesség látásromlásának felmérésében, felismerésében, kezelésében, megelőzésében, késleltetésében. 

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.