hirdetés

kommentár Dr. Herszényi László cikkei

  #1
2020-03-24 11:59:00

A gyomor-bél rendszert érintő egyes daganatos megbetegedések prog­nózisa nagyon rossz. Szűréssel elsősorban a béldaganatok kialakulását lehet hatásosan megelőzni, így ezek a szűrővizsgálatok kiemelten fon­tosak. Védőoltásokkal kivédhetők a hepatitis A és hepatitis B fertőzések. A gyomor-bél rendszert érintő megbetegedések megelőzését az egészséges életmód is elősegíti.

  #2
2012-08-17 11:02:00

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a leggyakoribb gasztroenterológiai kórképek egyike. Prevalenciája Németországban 12% körül van. Jellemzői a hasi fájdalom vagy diszkomfortérzés, a székletürítés gyakoriságának és a széklet konzisztenciájának megváltozása, a meteorizmus és a puffadás. Az IBS-ben szenvedő betegeket ellátó szakemberek (háziorvos, gasztroenterológus, pszichoszomatikus betegségek szakorvosa) között nincs teljes egyetértés a klinikai diagnózis felállításának kritériumaiban. IBS-ben szenvedőkön végzett terápiás vizsgálatok metaanalízisei szerint a probiotikumok hatásos ellenszerei az IBS-nek, szemben más, újonnan fejlesztett IBS elleni gyógyszerekkel, amelyeket vagy nem hoztak forgalomba, vagy beszüntették a forgalmazásukat. A nemzetközi IBS-vizsgálatok mellett a cikk bemutat három olyan németországi vizsgálatot is, amelyben Escherichia colit tartalmazó probiotikus készítmények hatásosságát igazolták IBS-ben szenvedő felnőtteken és gyermekeken.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.