hirdetés

J. McKinney, W. Kostis cikkei

  #1
2013-02-27 16:00:00

A hypercholesterinaemia fokozza a stroke előfordulásának esélyét. Sztatinok adásával megelőzhető a myocardialis infarktus és az ischaemiás stroke, ezáltal csökken a kardiovaszkuláris mortalitás. A sztatinok kedvező hatása nem merül ki a lipidcsökkentő képességben, hanem olyan „pleiotrop” hatásai is vannak, mint például a gyulladáscsök-kentés vagy az antitrombotikus hatás. Bár klinikai vizsgálatok az ischaemiás stroke gyakoriságának szignifikáns csökkenését jelezték, a széles tömegek bevonásával lefolytatott populációszintű kohorszvizsgálatok és az ezeket feldolgozó metaanalízisek nem igazolták a stroke okozta halálozás javulását sztatinkezelés kapcsán.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.