hirdetés

Prof. dr. Szekanecz Zoltán cikkei

  #1
2013-05-17 00:00:00

Az elmúlt években számos újdonság és áttörés jelentkezett a hiperurikémia és a köszvény területén. Közelebb kerültünk a betegség (immun)pato­gene­zi­sé­nek megértéséhez, új gyógyszerek és diétás, életmódi adatok születtek. Tavaly pedig megjelent egy új terápiás ajánlás, mely érinti a rohamoldás, a roham­pro filaxis, a fenntartó gyógyszeres és életmódi kezelés gyakorlatát. Ez az új ajánlás, hazai viszonyokra adaptálva, jól alkalmazható a köszvény és társbetegségei célirányos kezelésére.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.