hirdetés

Timilshina N cikkei

  #1
2014-10-20 12:36:00

A hasi radiológiai képalkotó technikák gyakoribb elterjedése következtében növekvő számban diagnosztizálják a tünetmentes vesedaganatokat is. A mellékleletként felfedezett, kisméretű vesetumorok (small renal mass, SRM) nagyobb száma következtében a kiindulási stádiumok is eltolódtak a kevésbé előrehaladott stádiumok felé. Tünetmentes SRM esetén nőtt a jelentősége a vesefunkciót megtartó műtéti megoldásoknak (61%).

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.