hirdetés

Dr. Belicza Éva cikkei

  #1
2014-11-23 08:00:00

Magyarországon 2012-ben indult átfogó program a betegellátás biztonságának javításáért. A BELLA (BetegELLátók Akkreditációja a biztonságos betegellátásért) elnevezésű minőségértékelési és -fejlesztési rendszer a gyakorló szakemberek által kidolgozott működési standardokon alapul, amelyek a betegellátás folyamatait szabályozzák majd. A standardok tesztelése hamarosan véget ér. A BELLA program szakmai vezetője a program eddigi tapasztalatait és eredményeit foglalta össze. 

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.