A koronavírus-pandémia – bevezető

Amikor 2019 végén Kínában megjelent az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta megbetegedés, jómagam kisebb esélyt adtam egy világjárvány kialakulá­sára, hiszen a távol-keleti SARS és közel-keleti MERS koronavírus okozta betegsé­gek nem fejlődtek a világ összes országát érintő problémává. Bevallom, tévedtem. A COVID-19 betegség 1 év alatt több mint 100 millió igazolt fertőzést okozott világ­szerte, és a halálos áldozatok száma közelíti a 2,5 milliót.

Mára már egyértelműen bebizonyo­sodott, hogy a vírus a denevérektől szár­mazik, de a WHO behatóan vizsgálja, hogy lehetett-e szerepe a vuhani víruslaborató­riumnak a kórokozó elszabadulásában. A lipidburkos RNS koronavírusok rendkívül gyorsan mutálódnak, így napjainkra már többféle mutáns törzset azonosítottak világszerte. A mutációk egy része végze­tes a vírus számára, mások megkönnyítik a terjedését, esetleg változtatják, néha súlyosbítják a klinikai képet. Ez az oka an­nak, hogy az első kínai betegeknél észlelt leggyakoribb klinikai tünetek (láz, izom- és ízületi fájdalom, köhögés, torokfájás) ké­sőbb teljesen más gyakoriságot mutattak, az elsőszámú tünetek a fejfájás, a szaglás elvesztése, az orrfolyás és a gyengeség lettek. A legtöbb fertőzött enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel vészeli át a betegséget, és tüneti terápia mellett meggyógyul, de az idősebbeknél, króni­kus megbetegedésekben szenvedőknél, cukorbetegeknél, kardiovaszkuláris és légzőszervi megbetegedések esetén, va­lamint daganatos betegek körében sokkal nagyobb a súlyos lefolyás valószínűsége.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Szlávik János, Osztályvezető főorvos, Dél-pesti Centrumkórház, Infektológiai Osztály, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.