Az endoszkópia szerepe az obstruktív légúti betegségek kezelésében

Dr. Sárosi Veronika kommentárjával

Az endoszkópos tüdőtérfogat-csökkentés alternatív terápiás eljárás az inhomogén emfizéma kezelésében. Szelepek beültetésével – csekély kollaterális ventiláció esetén – jelentősen javítható a betegek terhelhetősége és életminősége. Klinikai kipróbálás alatt áll a spirálbeültetés, valamint a tüdőszövet ragasztása, illetve gőzölése. Tüdőasztmában kedvező hatást fejt ki a hörgő-termoplasztika. A kezelés eredményeként az exacerbációk száma az első évben szignifikánsan csökkent, de a tüdőfunkció szignifikáns javulását nem tudták kimutatni. Az eddigi adatok alapján mindkét terápiás eljárás csak klinikai vizsgálatokban alkalmazható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. F. J. F. Herth
a szerző cikkei

Dr. R. Eberhardt
a szerző cikkei

Dr. D. Gompelmann
a szerző cikkei

Dr. Sárosi Veronika
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[99350] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.