hirdetés
hirdetés

Tüdőgyógyászat

Az endoszkópia szerepe az obstruktív légúti betegségek kezelésében

Dr. Sárosi Veronika kommentárjával

Az endoszkópos tüdőtérfogat-csökkentés alternatív terápiás eljárás az inhomogén emfizéma kezelésében. Szelepek beültetésével – csekély kollaterális ventiláció esetén – jelentősen javítható a betegek terhelhetősége és életminősége. Klinikai kipróbálás alatt áll a spirálbeültetés, valamint a tüdőszövet ragasztása, illetve gőzölése. Tüdőasztmában kedvező hatást fejt ki a hörgő-termoplasztika. A kezelés eredményeként az exacerbációk száma az első évben szignifikánsan csökkent, de a tüdőfunkció szignifikáns javulását nem tudták kimutatni. Az eddigi adatok alapján mindkét terápiás eljárás csak klinikai vizsgálatokban alkalmazható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. F. J. F. Herth
a szerző cikkei

Dr. R. Eberhardt
a szerző cikkei

Dr. D. Gompelmann
a szerző cikkei

Dr. Sárosi Veronika
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[99350] galéria
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.