Gasztroenterológia

Emésztési zavarok – bevezetés

Az emésztési zavarok a lakosság jelentős részében hoszszabb-rövidebb ideig fennálló, az életminőséget nagymértékben befolyásoló panasz- és tünetegyüttes, mely nemcsak a háziorvosi, de a gasztroenterológiai szakrendelésekre való beutalásnak is egyik fő oka. Bármely életkorban megjelenhetnek, nyilvánvalóan más más incidenciával és vezető tünettel. Gondoljunk csak a már egészen fiatal korban kimutatható, puffadással és hasmenéssel járó ételallergiákra vagy cöliákiára, a terhességet kísérő funkcionális székrekedésre vagy az elsősorban 50 év felett jelentkező, típusos esetben a székelési habitus változásával járó kolorektális karcinómára.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Gasztonyi Beáta
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[110387] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.