Bőrgyógyászat, háziorvoslás

Generalizált bőrkiütés. I. rész: differenciáldiagnosztika

A háziorvosok nagyon gyakran találkoznak generalizált bőrkiütéssel, ez a leggyakoribb tünet, ami miatt a betegek először fordulnak bőrgyógyászhoz. Mivel számos különböző kórállapot hasonló bőrtünetekkel jár, illetve egy adott betegség során változó küllemű bőrkiütések jelentkezhetnek, gyakran nehéz pontosan diagnosztizálni a generalizált bőrkiütéssel járó betegségeket. Ha a diagnózis nem nyilvánvaló, akkor a diagnosztikus stratégia és a kezdeti kezelés optimalizálása érdekében átfogó differenciáldiagnosztikai megközelítést kell alkalmazni. A témával foglalkozó két cikk közül az elsôben az átfogó szemlélet kialakítása érdekében táblázatok segítségével bemutatjuk azokat a gyakori, kevésbé gyakori és ritka okokat, amelyek generalizált bőrkiütéshez vezetnek. A táblázatok tartalmazzák a legfontosabb klinikai jegyeket és a javasolt vizsgálatokat, melyek segítik a pontos diagnózis felállítását. Ha a diagnózis továbbra sem egyértelmű, el kell döntenünk, hogy a beteget további
megfigyelés alatt tartjuk-e, empirikusan kezeljük, további diagnosztikus lépéseket teszünk, vagy bőrgyógyászhoz küldjük. A döntés a súlyos betegség valószínűségétől és a beteg kezelésre adott válaszától függ.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
John W. Ely, MD, MSPH
a szerző cikkei

Mary Seabury Stone, MD
a szerző cikkei

Dr. Wikonkál Norbert, kommentár
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.