Növényi hatóanyagok és más táplálékkiegészítők: gyógyszerkölcsönhatások krónikus betegségekben

A vényre kapható gyógyszert szedő személyek mintegy negyede táplálékkiegészítőt is fogyaszt. A National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM) szerint táplálékkiegészítőnek tekinthetők a vitaminok, az ásványi anyagok, az aminosavak, valamint a gyógynövények, egyéb növények, illetve ezek alkotórészei. Számos ilyen készítménynek bizonyított farmakológiai hatása van, és ezek eredményesen használhatók a betegségek kezelésében.  Más gyógyszerek felszívódását, anyagcseréjét és szövetek közti megoszlását azonban még az olyan táplálékkiegészítő anyagok is befolyásolhatják, amelyeknek önmagukban nincs kimutatható farmakológiai hatásuk. A különféle táplálékkiegészítők és a gyógyszerek interakcióiról beszámoló közlemények száma gyors ütemben nő. A jelen áttekintő közleményben a krónikus betegségekre összpontosítunk, vagyis azokra az állapotokra, amikor különösen nagy a táplálékkiegészítők és a gyógyszerek között fellépő kölcsönhatások kockázata (1. táblázat). A közleményünkben szereplő információk számos forrás áttekintésén alapulnak – egyebek mellett a Medline, az Embase és a Cinahl adatbázisokén, valamint egy gyógyszer-interakciókkal foglalkozó mérvadó összefoglalásán. A gyógyszer-táplálékkiegészítő interakciókkal foglalkozó források listáját a 2. táblázat tartalmazza.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Paula Gardiner, MD, MPH, Russell Phillips, MD, Allen F. Shaughnessy, PharmD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.