Palliatív medicina

Palliatív orvoslás a tüdőgyógyászatban – tüdőgyógyászat a palliatív orvoslásban

A palliatív gondozásra légúti betegségekben különösen nagy szükség van. Tüdőrákban a korai, integrált – a kuratív kezelésekkel párhuzamosan megkez­dett – palliatív ellátás klinikai vizsgálati adatok szerint nemcsak a betegek életminőségét javítja és pszichés megterhelését mérsékli, hanem a túlélési időben mérhető haszonnal is jár. A krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedőknek ugyanolyan nagy szükségük van a palliatív ellátásra, mint a tüdőrákosoknak, bár a betegségük lefolyását nehezebb előre kiszámítani. A palliatív orvosi gondozás sarkalatos része a tünetek kontrollálása, a pszichés, spirituális és szociális szempontok figyelembevétele, a hozzátartozók támogatása.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
D. Heigener
a szerző cikkei

C. Bausewein
a szerző cikkei

O. Karg
a szerző cikkei

S. Rosseau
a szerző cikkei

S. T. Simon
a szerző cikkei

M. Thomas
a szerző cikkei

H. Magnussen
a szerző cikkei

Dr. Tóth Krisztina, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.