hirdetés

HIV-pozitív személyeknél kevésbé hatékony a fej-nyaki rákok szokványos kezelése

A HIV-fertőzöttek esetében kevésbé hatásos a fej-nyaki rosszindulatú daganatok szokványos kezelése, mely radioterápia alkalmazását jelenti kemoterápiával együtt vagy anélkül. 

hirdetés

A kisebb eredményesség a nagyobb recidívaarányban és a rövidebb teljes túlélésben is megmutatkozik a HIV-fertőzésben nem szenvedő betegekhez képest. Az erre vonatkozó adatokat az AHNS, ASCO, ASTRO és SNM által szponzorált, a fej-nyaki rákok kezelésével foglalkozó multidiszciplináris szimpóziumon http://headandnecksymposium.org/ hozták nyilvánosságra.

A HIV-pozitív betegeknél speciális feladatot ró az onkológusokra a fej-nyaki rosszindulatú daganatok kezelése. A HIV-infekció terápiájában történt előrelépéseknek köszönhetően e betegek élettartama meghosszabbodott, így megnövekedett a HIV-fertőzéssel társuló rosszindulatú daganatok kialakulásának esélye is. A HIV-negatív betegeknél sikerrel alkalmazható kezelésekkel HIV-pozitív betegeknél jóval kedvezőtlenebb kimenetel érhető el.

Az egy intézmény betegei körében végzett legnagyobb vizsgálatban a kutatók 71, fej-nyaki rákban szenvedő HIV-fertőzött beteg adatainak retrospektív elemzését végezték el, akik 1997 és 2010 között részesültek kezelésben. A betegeket körülbelül 47 hónapon át követték nyomon, és azt találták, hogy igen nagy arányban jelentkeztek recidívák (69 százalék), és a teljes túlélés mindössze 55 százaléknak adódott. A betegek 10 százalékánál második primer rosszindulatú tumor is kialakult a sugárterápia utáni öt évben.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy sem a radioterápia, sem pedig a radioterápia +kemoterápia kombinációja (mindkettő a faj-nyaki rákok szokványos kezelésének számít) nem volt ugyanolyan hatásos HIV-fertőzötteknél, mint HIV-negatív társaiknál, és további kutatások szükségesek olyan kezelési formák megtalálására, melyekkel mérsékelhető a kiújulás kockázata és javíthatók a túlélési arányok.

„A HIV-pozitív személyek fej-nyaki rákja rendkívül nehezen kezelhető, mégis egyre gyakrabban kerülünk szembe ezzel a feladattal, ahogyan a terápiás eszközök fejlődése mind hosszabb élettartamot biztosít a HIV-betegek számára − mondja Waleed Mourad, a tanulmány első szerzője, a New York-i Beth Israel Medical Center onkoradiológusa. − Kiemelten fontos, hogy multimodális szemléletet és sémákat alakítsunk ki, melyek pontosabban az adott beteg egyéni igényeihez igazíthatók, így javítva a HIV-pozitív betegek fej-nyaki rákjának kezelési eredményeit, illetve minimálisra csökkentve a terápiával kapcsolatba hozható egyéb kórképek valószínűségét.”

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.