hirdetés
hirdetés
hirdetés

A folsav elsősorban levélzöldségek útján jut a szervezetbe, s fontos szerepe van a vérsejtképzésben, a terhesség megfelelő lefolyásában. Kínai kutatók szerint a hipertóniások agyi katasztrófáinak kockázata folsav adásával jelentősen csökkenthető.

A  fogamzás körüli időszakban az ajánlott mennyiségben szedett folsav csökkenti az utódoknál a peszticidekkel összefüggő autizmus kockázatát.

A bőrön kiválasztódó mikroszkópikus kokainbomlástermékeket akár egy perc alatt ki lehet mutatni egy új tesztcsíkkal.

hirdetés

A szívtranszplantáltak terápiás együttműködését fokozza az a katarzis, amit a saját régi szívükkel való találkozás során élnek meg egy oktatóprogram során.

A protonpuma gátló szereknek köszönhetően ma már ritkák a gyomorfekély miatti műtétek. A savcsökkentők kontrollálatlan szedése azonban számos veszélyt hordoz.

A hasnyálmirigy daganatsejtjeiben hordozott baktériumok nagy hatékonysággal bontják a daganatsejtek elpusztítása céljából adott kemoterápiás szert, a gemcitabint. 

Egy nemrég napvilágot látott esettanulmány azt mutatja be, hogy a stressz kardiomiopátia egyik okozati tényezője lehet a Clostridium difficile fertőzés.

A Brigham and Women’s Hospital (BWH) kutatói a peritoneális mesothelioma egyes ritka eseteiben az ALK gén genetikai módosulását azonosították és közölték a JAMA Oncology című lapban.

A Nobel-díj bizottság a cirkadián ritmust szabályozó gének, génszakaszok és fehérjék megismerését találta idén kiemelkedő tudományos teljesítménynek. 

Eltorzítja a tudomány természetéről kialakuló képet, átírja a történetét, és sok fontos szereplőjét ítéli feledésre.

A levofloxacin antibiotikum igen hatásosan csökkentette az akut limfoblasztos leukémia (ALL) miatt kemoterápiás kezelés alatt álló gyermekekben a fertőzés kockázatát.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

books.medicalonline