hirdetés
hirdetés
hirdetés

A folsav elsősorban levélzöldségek útján jut a szervezetbe, s fontos szerepe van a vérsejtképzésben, a terhesség megfelelő lefolyásában. Kínai kutatók szerint a hipertóniások agyi katasztrófáinak kockázata folsav adásával jelentősen csökkenthető.

A vényköteles ópioidokkal egyidejűleg szedett benzodiazepin közrejátszhat az ópioid-túladagolás, és az emiatt történt halálesetek számának növekedésében.

Az FDA-hoz beérkezett jelentések szerint a hasmenéssel járó irritábilis bél szindrómában szenvedő felnőttek kezelésére alkalmazott eluxadolinnak végzetes mellékhatásai lehetnek.

hirdetés

A diabeteses neuropathiában leggyakrabban használt készítmények hatékonyságának friss metaanalízise elég kiábrándító eredménnyel zárult.

A bullózus pemphigoid kezelésére használt doxiciklin, illetve prednizolon hatását elemző tanulmányról a Lancet-ben jelent meg beszámoló.

Az intrakraniális agy-számítógép interfész fejlődésének legújabb sikere a Lancet-ben olvasható: egy nyolc éve lebénult férfi mindennapi mozgásokra képes neuroprotézisével.

A vakság leggyakoribb oka az időskori makuladegeneráció. A kezelésére alkalmazott bevacizumab azonban glaukómát okozhat. 

A nem súlyos terhességi hipotireózis kezelésének elmaradása nem vezet semmilyen hátrányhoz sem anyai, sem magzati szinten.

Az emlőkarcinóma miatt sugárkezelésben részesült dohányzó nőknek nagyobb esélyük van arra, hogy tüdőrák vagy szívelégtelenség következtében haljanak meg.

Biztonsági vizsgálatot rendelt el az FDA a felszívódó GT1 stentekkel kapcsolatban, mivel ezek súlyos kardiális eseményeket okozhatnak.

A háziállatok, különösen a kutya antigénjeivel való találkozás és bizonyos bélbaktériumainak kolonizációja védő hatású lehet egy sor későbbi betegség kialakulásával szemben.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

books.medicalonline