hirdetés

A szívinfarktus korai jelei és diagnosztikája

Az elmúlt évtizedek egyik legrettegettebb betegsége és legfőbb haláloka ma is csak akkor gyógyítható, ha a beteg időben kórházba, katéteres labo­ratóriumba kerül!

hirdetés

Szívinfarktus (vagy szívroham) akkor következik be, ha valamely okból – pl. a koszorúerek belső falán kialakult plakkok, az eret elzáró vagy szűkítő véralvadékok kö­vetkeztében – zavar áll be a szívizom vérellá­tásában és emiatt a szívburkok falát képező izomzat egy része elhal. Az infarktus több­nyire a bal kamrai szívizom elülső (anterior) vagy alsó (inferior) részét érti, de létrejöhet hátsó (poszterior) infarktus is. A még poten­ciálisan életképes szívizomzat csaknem fele az azt ellátó koszorúér elzáródását követően 1 órán belül, kb. kétharmada 3 órán belül visszafordíthatatlan károsodást szenved.

A korszerű felfogás szerint a szívin­farktust nem egyetlen betegségnek, ha­nem betegségspektrumnak tekintjük, és akut koronáriaszindrómának nevezzük. Ebbe a klasszikus szívizominfarktuson kívül beletartozik az ún. instabil angina és az angol elnevezésből származó rö­vidítéssel NSTEMI-ként jelölt kórkép: az EKG-görbén ST-emelkedéssel nem kísért szívizominfarktus.

Szívinfarktusra hajlamosító tényezők

A szívinfarktus kialakulását segítő tényező­ket két nagy csoportra oszthatjuk: (1) nem módosítható és (2) módosítható kockázati tényezőkre. Nem módosítható faktornak tekinthető az életkor (az infarktus inkább az idősebbek betegsége, de fiatalabbak­nál, sőt akár gyermekkorban is előfordul­hat, már ekkor is gondolni kell rá), a nem (a szívinfarktust szenvedett betegek között nagyobb arányban vannak férfiak), az egy vagy több családtagnál előfordult szívin­farktus vagy más komolyabb szívbetegség (elsősorban akkor, ha az fiatal életkorban és közeli rokonnál jelentkezett), illetve nőknél a korai menopauza.

A módosítható tényezők közül ki kell emelni a mozgásszegény életmódot, a magas vérnyomást, a magas vérzsír- és/ vagy koleszterinszintet, a dohányzást, az elhízást, a cukorbetegséget (vagy csök­kent glükóztoleranciát) és a metabolikus szindrómát.

Az akut szívinfarktus gyakori jelei

A szívroham áldozatainak jelentős része az eseményt megelőzően jellegzetes mellkasi fájdalomról, ún. angináról számol be. A fáj­dalom a hát, a bal kar, az állkapocs vagy a felsőtest más pontjai felé is kisugározhat, máskor a mellkasra korlátozódik.

Az angina fellépése azt jelzi, hogy bi­zonyos fokú zavar már beállt a szívizom vérellátásában, mely kezdetben nagyobb, később kisebb terhelésre, még később már nyugalomban is tüneteket okoz. Az angina időszakában a vérellátási zavar még nem végleges, a fájdalom néhány percen belül jelentősen csökken vagy megszűnik, és a szívizomban nem jön létre visszafordít­hatatlan károsodás.

A szívinfarktust viszonylag gyakran (kb. négyből egy esetben) nem előzik meg jel­legzetes figyelmeztető tünetek, ezt szokták „néma” iszkémiának (vérellátási zavarnak) nevezni. Ilyenkor a vérátáramlás időről időre csökken, majd helyreáll, ez nem okoz fájdalmat vagy egyéb panaszt, ugyanakkor folyamatosan súlyosbítja a szívizom káro­sodását. Ez utóbbit az elektrokardiográfiás (EKG-) vizsgálat már jelzi.

Nem tipikus tünetek

Bár az akut szívinfarktus klasszikus formá­jában mellkasi fájdalommal és légszomjjal hívja fel magára a figyelmet, a tünetegyüttes igen sokféle lehet. Előfordulhatnak olyan tünetek, panaszok is, amelyek nem szívin­farktus gyanúját vetik fel elsőként, noha ez áll a háttérben. Ilyenek a fokozott verejtéke­zés; a hányinger vagy hányás; a szorongás; a köhögés; a szédülés; a szapora szívverés; a hasi diszkomfortérzés; a mentális zavarok; a hőemelkedés; a vérnyomásesés. Leginkább nőknél, idősebb férfiaknál és cukorbetegek­nél kell számítani arra, hogy a szívinfarktus nem jellegzetes tünetekkel jelentkezik.

Néha a szívinfarktus tünetei egészen más kórképekkel – pl. influenzával vagy (gyomorégéssel kísért) refluxbetegséggel − téveszthetők össze. Az atípusos tünetek hátterében többnyire nem áll szívinfarktus, ennek eldöntése azonban mindig a mentő­orvosnak vagy a sürgősségi osztály szakor­vosának feladata.

Az azonnali orvosi segítség életet menthet!

Az akut szívinfarktus áldozatainak egy­negyede a kórházba érkezés előtt meg­hal. A többi esetben már a kórházi ellátás előtt kialakulhatnak életveszélyes szövőd­mények, pl. szélütés (agyi érkatasztrófa: ,,sztrók,,), tartósan fennmaradó szívritmus­zavar, szívelégtelenség vagy az alsó végta­gok trombózisa. A minél korábbi felismerés és kezelés nemcsak a beteg életét mentheti meg, hanem a szövődmények veszélyét is jelentősen csökkenti. Gyanús tünetek ész­lelésekor minden esetben kérjünk haladék­talan orvosi segítséget!

 

Az akut szívinfarktus diagnózisának felállítása

A szívinfarktus kórismézése, a felmerülő egyéb kórképek kizárása már az első be­tegellátás helyszínén (a beteg otthonában, utcán stb.) megkezdődik. Ennek legfonto­sabb eszköze az elektrokardiográfiás (EKG-) vizsgálat. Az EKG a szívizom működése közben fellépő, igen finom elektromos változások ábrázolására alkalmas beren­dezés. Normális szívműködéskor jellegze­tes görbe látható, melynek egy vagy több eleme kóros lefutást mutat akkor, ha a szív funkciója zavart szenved. Ilyen eltérés lehet az ún. ST-szakasz megemelkedése, csúcsos T-hullámok vagy normális esetben nem lát­ható új hullámok megjelenése. A sürgőssé­gi osztályra érkezést követően rendszerint újabb EKG-felvétel készül a diagnózis meg­erősítésére, a korábban észlelt eltérések re­gisztrálására, a változások követésére.

Enzimvizsgálatokra is sor kerül, első­sorban a troponin T és a troponin I értékét határozzák meg, mert ezek a fehérjealegysé­gek igen érzékenyen jelzik a szívizom káro­sodását, illetve kórosan emelkedett értékek esetén eléggé nagy biztonsággal kimond­hatjuk, hogy szívinfarktus áll a háttérben. Az enzimszintek a mellkasi fájdalom felléptét követő 3−12 órában emelkednek, 24−48 óra alatt érik el a csúcsot, és 5−14 nap alatt térnek vissza a kiindulási értékre. A troponinszintek a kimenetel előrejelzésére is alkalmasak: ki­sebb szinteltérések mellett általában jobb a kórjóslat. A másik fontos diagnosztikus enzim a kreatin-kináz, amely főként a szív­izomban található, koncentrációjának vál­tozásából ugyancsak következtetni lehet a szívizom állapotára, de a troponinoknál kevésbé érzékenyen és kevésbé specifikusan jelzi az akut szívinfarktust.

A további kivizsgálás

Az adott helyzet függvényében egyéb vizsgálatokra is sor kerülhet, köztük mell­kasi röntgenvizsgálatra (szívelégtelenség, tüdőödéma kizárására); echokardiográfiára (a szív ultrahangvizsgálatára, mely alkalmas az infarktus kiterjedésének, a szívkamrák működésének megítélésére, a szövődmé­nyek felismerésére); izotópvizsgálatra (ún. perfúziós szcintigráfiára, mely megmutatja a károsodott terület nagyságát, kérdéses esetekben segíthet a szívinfarktus feltétele­zett diagnózisának megerősítésében vagy kizárásában); vérgázelemzésre (a vér oxi­géntelítettségének meghatározására); szív­katéterezésre és érfestésre (melynek során a katéteren keresztül a kérdéses érterületre juttatott kontrasztanyag kirajzolja az elzáró­dás helyét, a szűkületek helyét és mértékét).

A koszorúerek kontrasztfestéses vizsgá­lata ma már nemcsak diagnosztikai, hanem terápiás célokat is szolgál: a kimutatott szű­kületek megfelelő eszközökkel (pl. speciá­lis kis ballonokkal) feltágíthatók, a szűkült szakasz átjárhatóságának helyreállítására finom érhálók, ún. sztentek ültethetők be. Ily módon az esetek nagyobb részében elkerül­hető a betegeket jobban megterhelő nyitott szívműtét, amely sok éven át az egyedüli le­hetőséget jelentette az elzáródott, erősen beszűkült koszorúerek átjárhatóvá tételére.

 EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[205872] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.