hirdetés

Allergiás kötőhártya-gyulladás

A szemgolyót és a szemhéj belső oldalát borító vékony, átlátszó hártya, a kötőhártya közvetlenül érintkezik a külvilággal: könnyen megfertőződhet, ha piszkos kézzel megdörzsöljük a szemünket, de fertőzés nélkül is begyulladhat, például akkor, ha a levegőben terjengő virágporra allergiásak vagyunk. A szénanáthához gyakran társul allergiás kötőhártya-gyulladás.

hirdetés

A kötôhártya-gyulladás ideje alatt jobb szemüveget viselni kontaktlencse helyett

A kötőhártya-gyulladás ideje alatt jobb szemüveget viselni kontaktlencse helyett

A baktérium vagy vírus okozta kötőhártya-gyulladással ellentétben az allergiás konjunktivitiszt (ez a betegség latin neve) nem kaphatjuk el másoktól. A látást nem veszélyezteti ez a betegség, a látásélességet is csak ritkán csökkenti, viszont nagyon kellemetlen tünetekkel jár. Ha mindig az év meghatározott heteiben-hónapjaiban lép fel, akkor valószínűleg az éppen virágzó növények (fák, füvek, parlagfű stb.) virágpora okozza. A pázsitfüvek pollenje főleg a tavasszal, a parlagfűé a nyár végén, ősz elején jelentkező allergiás tünetekért felelős. Más allergének, pl. állati szőr, kozmetikumok, gyógyszerek, légszennyező anyagok is okozhatnak allergiás kötőhártya-gyulladást, de az ilyen esetekre nem jellemző a szabályos évszakos ismétlődés.

Milyen tünetekkel jár a kötőhártya-gyulladás?

A fő tünetek:
• A szemek viszketése
• A szemek kivörösödése, bevérzése
• A szemek könnyezése
• Szemhéjduzzanat, főleg reggelenként
• A szemek genny nélküli váladékozása

Azért alakulnak ki ezek a tünetek, mert az allergiás beteg szervezete az allergénre speciális immunglobulin (IgE) felszabadításával reagál, s ennek hatására gyulladást keltő hatóanyagok (pl. hisztamin) termelődnek, amelyek hajszálér-tágulatot és duzzanatot okoznak nemcsak az orr nyálkahártyájában (lásd: szénanátha), hanem a szem kötőhártyájában is.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás rendszerint egyformán érinti mindkét szemet. Ha a szemből gennyes váladék ürül, akkor feltehetően nem allergia van a háttérben. Ilyenkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mert a fertőzéses kötőhártya-gyulladás közösségben igen gyorsan terjed.

Kétséges esetekben a szemváladék fehérvérsejtjeinek mikroszkópos vizsgálata igazolhatja az allergiás eredetet. Az allergén azonosításában segíthet a pollennaptár és a tapaszos allergiateszt.

Hogyan kezelhető a betegség?

Ha szénanátha is fennáll, az ennek kezelésében használatos szteroidos orrsprayk és antihisztamin tabletták a kötőhártya gyulladását is mérséklik. A szteroidok orrsprayben (vagy szemcseppben) alkalmazva majdnem teljesen ártalmatlanok, bár tartós használat során a gyermekek növekedését talán károsíthatják. A gyulladáscsökkentő szemcseppek enyhítik a viszketést és a könnyezést. Ezek kezdetben csípő, égő érzést kelthetnek, ami pár perc alatt elmúlik. Súlyos esetekben a célzott immunterápia segíthet: a beteg kis mennyiségű allergénkivonatot kap sorozatos injekciókban több éven át. Ezzel a módszerrel kivédhető az allergiás tünetek fellángolása, de a kezelés nem teljesen veszélytelen. Még vény nélkül kapható gyógyszer vagy szemcsepp használata előtt is lehetőleg kérjük ki háziorvos, szemorvos vagy allergológus tanácsát.

Hogyan segíthet magán a beteg?

A szemekre helyezett vizes borogatás mérsékli az allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteit. A vény nélkül kapható nedvesítő szemcseppeknek („műkönnyeknek”) is van tünetenyhítő hatásuk. Ha virágpor okozza az allergiát, akkor a tünetek jelentkezésekor minél kevesebb időt töltsünk a szabadban és ritkán nyissunk ablakot. Lefekvés előtt mossunk hajat, utcai ruhánkat mossuk minél gyakrabban. Lakóhelyünkön irtsuk a parlagfüvet.




hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.