hirdetés

Csomó, kerekárnyék a tüdőben

Ha mellkasi röntgenvizsgálat vagy számítógépes tomográfiás (CT) vizsgálat „kerekárnyékot”, „szoliter csomót” talál a tüdőben, egy-két rettegett diagnózis mellett több más lehetőség is felmerül. Legjobb, ha a beteg részletesen megbeszéli a teendőket kezelőorvosával – a beszélgetésre való felkészülésben segít ez a tájékoztató.

hirdetés

A mellkasi röntgennel vagy mellka­si számítógépes rétegvizsgálattal (CT) a tüdőben kimutatott folt vagy kerek­árnyék („szoliter”, azaz magában álló csomó) néhány milliméter vagy néhány centiméter átmérőjű elváltozás, amelyet tüdőállomány vesz körül. A CT tech­nika elterjedése óta a módszer nagyobb felbontóképessége miatt gyakrabban derül fény ilyen csomókra, és aránylag több kisméretű elváltozás van közöttük.

Jóindulatú vagy rosszindulatú?

A tüdőben talált csomó lehet jóindu­latú, azaz benignus – pl. idült gyulla­dásos góc (granulóma), fejlődési zavar okozta sejtszaporulat (hamartóma) vagy jóindulatú daganat (adenóma) –, de lehet rosszindulatú is, más szóval malignus (elsődleges tüdőrák, tüdőát­tét vagy karcinoid tumor). A rizsszem­nyi (8 mm-nél kisebb) elváltozások zöme jóindulatú, a diónyiak (2 cm-nél nagyobb átmérőjűek) sokszor rosszin­dulatúak. Az elváltozás szabálytalan vagy nyúlványos széle, tejüvegszerű fedettsége, a meszesedés hiánya erősíti a rosszindulatú daganat gyanúját.

A korábbi vagy a követés során ké­szült későbbi röntgenfelvételek segítsé­gével megítélhető, hogy milyen gyorsan növekszik az elváltozás, ha növekszik egyáltalán. Ha 1 hónapnál rövidebb vagy 1 évnél hosszabb idő alatt kétsze­reződik meg a csomó átmérője, az jóin­dulatú folyamat mellett szól. Ha 2 éven át nem növekedett a csomó, és foko­zott rákkockázatra sem utal semmi, ak­kor szinte biztosan nem áll a háttérben malignus elváltozás.

Nagyobb a rosszindulatú folyamat valószínűsége dohányzó és korábban daganatos betegséget átvészelt betegek esetében: az ő kivizsgálásuknak külö­nösen alaposnak kell lennie.

Miből áll a további kivizsgálás?

Az orvos először összehasonlítja a röntgen- vagy CT-leletet korábbi fel­vételekkel, ha vannak ilyenek: arra kíváncsi, hogy megvolt-e korábban is a csomó, és hogy változott-e, növe­kedett-e azóta. Amennyiben a kerek­árnyék mérete, kinézete, növekedése alapján jóindulatúnak látszik, elegen­dő lehet időnként újabb felvétel ké­szítésével ellenőrizni, van-e változás. Ellenkező (vagy nehezen megítélhe­tő) esetben mielőbbi célzott tüdőgyógyászati kivizsgálásra van szükség.

A CT után esetenként érdemes elvé­gezni egy másik képalkotó vizsgálatot, az ún. PET/CT-t (pozitronemissziós tomográfiát), amely nemcsak magá­ról a csomóról, hanem az esetleges (pl. nyirokcsomókban megjelenő) áttétek­ről is információt nyújt. Biztos kóris­mét a biopszia tesz lehetővé: a mell­kasfalat átszúrva vagy a légcsövön át szövetmintát vesznek az elváltozás helyéről, és mikroszkópos szövetta­ni vizsgálatot végeznek: így a burján­zó daganatsejtek jelenléte vagy hiánya nagy biztonsággal megállapítható.

Mi lesz akkor, ha…?

Ha a további vizsgálatok rosszindula­tú tüdődaganatot igazolnak, akkor az érintett tüdőlebeny műtéti eltávolítása adhat jó esélyt a teljes gyógyulásra. Az előrehaladottabb daganatok kezelése során a műtétet gyógyszeres kezeléssel is kiegészítik. A még előrehaladottabb, műtéttel el nem távolítható tüdődaga­natokat szintén gyógyszerekkel keze­lik, de ilyenkor a végleges gyógyulásra kisebb az esély. Napjainkban is sok új daganatellenes gyógyszer kipróbálása van folyamatban, így ezek a betegek tü­dőgyógyászuk révén megpróbálhatnak bekapcsolódni valamelyik ígéretes kí­sérleti gyógyszer klinikai vizsgálatába.

A hosszú időn át nem növekvő cso­mók általában nem okoznak tüneteket és panaszokat. Tünetek hiányában ke­zelésre sincs szükség, de az elváltozást időnként ellenőrizni kell.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.