Nyaki verőérszűkület

A fő nyaki verőerek átjárhatósága nélkülözhetetlen az agy vérellátásához. Súlyos szűkületük szélütés veszélyével jár, de ez az életveszélyes következmény kellő idő­ben elvégzett érsebészeti vagy katéteres beavatkozással megelőzhető.

hirdetés

A fejünk vérellátásáért a főverőér­ből eredő négy nagy ér felelős: a jobb és bal nyaki főverőér (arteria carotis, annak belső és külső ágaival) az agy nagy részét és az arcot, a két arteria vertebralis a kisagyat látja el vérrel, oxigénnel. Az agyalapon van össze­köttetés közöttük, ezért egyikük vagy másikuk szűkülete sokáig észrevét­len marad, súlyos szűkületük azon­ban végül agyi vérellátási zavart okoz. Az enyhe, gyorsan múló agyi keringé­si zavart tranziens iszkémiás attaknak (TIA), a tartósabb, következményekkel járó keringési zavart szélütésnek (an­gol szóval: stroke-nak [ejtsd: sztrók]) nevezzük.

A nyaki érszűkület okai, veszélyei

Az agy, a szív vagy a végtagok nagy ereinek hosszú távú épsége, átjárható­sága lényegében ugyanazoktól a ténye­zőktől függ. A verőerek szűkületének kockázatát a magas vérnyomás, a do­hányzás, a cukorbetegség, a kóros vérzsírszint, a családi hajlam, a hasi elhí­zás és a fizikai aktivitás hiánya növeli. Középkorúaknál és idősebbeknél ilyen tényezők fennállása akkor is indokol­hatja a nyaki verőerek vizsgálatát, ha nincsenek érszűkületre utaló tünetek, különösen akkor, ha pl. a szívkoszo­rúerek vagy más artériák szűkületére már fény derült.

A tünetmentes nyaki verőérszűkü­let azért veszélyes, mert (1) a szűkü­let fokozódásával elégtelenné válhat az agy vérellátása; (2) az ér belső falán ki­alakult zsíros plakkok leszakadhatnak és továbbsodródva elzárhatják a ki­sebb ereket; (3) az egyenetlen felületű plakkok beindíthatják a véralvadást, és a vérrög blokkolhatja a véráramlást.

A szélütés előzményei

A TIA már a szélütés közvetlen veszé­lyére figyelmezteti az orvost és betegét. A TIA főbb jelei a következő, hirtelen fellépő tünetek:
• érzéketlenség/gyengeség az ar­con vagy a végtagokon, gyakran az egyik testfélen; a beszéd vagy a felfo­góképesség zavara; látászavar az egyik vagy mindkét szemen; szédülés vagy egyensúlyzavar; súlyos fejfájás, aminek nincs más, nyilvánvaló oka.

Ezek a tünetek, még ha hamar elmúl­nak is, azonnali kivizsgálást igényelnek, beleértve a nyaki verőerek vizsgálatát. Ha pedig nem múlnak el hamar, sür­gősséggel kórházba kell szállítani a be­teget a szélütéssel járó súlyos agyi káro­sodás megakadályozására.

Az érszűkület fokának felderítése

A nyaki verőerek meszesedése, szűküle­te jól felmérhető Doppler-elven alapuló ultrahangvizsgálattal. Az ultrahang ki­mutatja az érfali elváltozásokat, a szűkü­let mértékét, nagy segítséget ad a kezelés megválasztásához. A vizsgálat fájdal­mat, kellemetlenséget, sugárterhelést nem okoz, előkészületeket (a dohányzás mellőzésén kívül) nem igényel; abból áll, hogy egy vizsgálófej tologatásával végig­pásztázzák a zselészerű anyaggal bekent bőrt a nyaki verőerek fölött.

Szélütés vagy TIA után komputer­tomográfiát (CT) vagy mágnesesrezo­nancia-vizsgálatot (MRI) is végeznek az agyi vérellátási zavar következmé­nyeinek felmérésére, gyakran érfestés­sel (angiográfiával) együtt.

A nyaki verőérszűkület kezelése

Kezelésre enyhe vagy közepes fokú ér­szűkület esetén is szükség van: nikotinmentességgel, egészséges étrenddel, több testmozgással, a súlyfelesleg le­adásával, vérnyomás- és/vagy vérzsírcsökkentő gyógyszerek szedésével las­sítható, megállítható a kórfolyamat.

Ha az érultrahang súlyos szűkületet mutat, akkor az életmódbeli és gyógy­szeres kockázatcsökkentés mellett a szélütés elkerülésére műtéti vagy ka­téteres beavatkozást kell végezni. Az ér­műtét (endarterektómia) során a sebész metszést ejt a beszűkült nyaki éren és eltávolítja onnan a plakkokat. A másik lehetőség, hogy katétert vezetnek a szű­kület helyére, egy ballon felfújásával kitágítják ezt az érszakaszt, és a vissza­szűkülés megakadályozására fém hálót (sztentet) helyeznek el benne. Mindkét beavatkozás jelentősen csökkenti a szél­ütés veszélyét és halálozását.

hirdetés

A rovat támogatója a Boehringer Ingelheim.

cimkék

Kapcsolódó fájlok


 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.