hirdetés

Torokgyulladás

A torokgyulladás (faringitisz) a torok (garat) falának fájdalmas gyulladása, mely ráterjedhet a mandulákra is, mandulagyulladást (tonzillitiszt) okoz­va. A torokgyulladást főleg vírusok, de olykor gennykeltő baktériumok okozzák. Az előbbi esetben tüneti, az utóbbiban oki kezelésre van szükség.

hirdetés

torokgyulladásElterjedt tévhit, hogy a torokgyulladást leggyakrabban baktériumok idézik elő. A valóság az, hogy a megbetegedés hátterében az esetek 85–90%-ában víru­sok állnak. Nemcsak vírusok okozhatnak azonban torokgyulladást, hanem genny­keltő baktériumok, pl. Streptococcusok is. Az ilyen baktériumoknak azért van különös jelentőségük, mert a vírusok okozta fertő­zésekkel szemben – melyek rendszerint néhány napon belül maguktól is megszűn­nek – a bakteriális eredetű torokgyulladás szövődményeként megbetegedhet a vese vagy a szív (utóbbi esetben reumás lázról beszélünk).

Azokban a földrajzi régiókban, ahol forró a nyár és hideg a tél, a vírusok okozta torokgyulladás legtöbbször a téli és a kora tavaszi hónapokban jelentkezik. Ebben az időszakban ugyanis időnk nagyobb részét a zárt szobában töltjük, ami kedvez a víru­sok terjedésének, továbbadásának.

Hogyan jön létre a fertőzés?

A fertőzés továbbvitelének leggyakoribb módja, hogy a kórokozók a köhögéssel vagy tüsszentéssel a levegőbe került vála­dékcseppek útján kerülnek át a másik ember szervezetébe. Az is gyakori, hogy a fertőzött ember a szája vagy az orra környékéről a ke­zével viszi tovább a fertőzést, ha pl. zseb­kendőhasználat vagy a beteg körüli teendők ellátása után elmarad az alapos kézmosás. Gyakori tévhitnek számít az is, hogy a torok­gyulladásban szenvedő beteg csak akkor és addig fertőz, amíg láza is van. Valójában a „megfázásos betegségekben” az első 2-3 napban a legnagyobb a fertőzés továbbadá­sának kockázata, de a beteg akár 7–10 napig is megfertőzheti a vele kapcsolatba kerülő személyeket – függetlenül attól, hogy lá­zas-e, és ha igen, akkor mennyire.

A torokgyulladás tünetei

A torokgyulladás fő tünete a torokfájás, mely általában nyelés hatására fokozódik. A kiváltó októl függően előfordulhat még orrfolyás, száraz köhögés, rekedtség, a szem pirossága is. A torok kiszárad, a nyelés nehezítetté és fájdalmassá, a hang rekedtté válik. A genny­keltő baktériumok okozta torokgyulladást láz, hidegrázás, fejfájás, általános elesettség vagy nyirokcsomó-duzzanat is kísérheti.

Nagyobb valószínűséggel fordul elő torokgyulladás olyan családban vagy kö­zösségben, melynek egy vagy több tagjá­nál már kialakult hasonló betegség. Emellett kockázati tényezőnek számít a dohányzás és a szennyezett levegő is. Fogékonyabbak a torokgyulladásra az allergiás megbetege­désben (szénanáthában) szenvedők, illetve mindazok, akiknek immunvédekezése be­tegség (pl. HIV-fertőzés) vagy kezelés miatt (pl. immunszuppresszív szerek szedése au­toimmun kórképekben vagy szervtranszplantációt követően) meggyengült.

Vizsgálatok torokgyulladás gyanújakor

A tünetek ismeretében az orvos kikérdezi a beteget, hogy a közelmúltban került-e kapcsolatba olyan személlyel, aki torok­gyulladásban vagy egyéb fertőzéses fül-orr-gégészeti megbetegedésben szenvedett. Fontos tisztázni, hogy a tüneteket kísérte-e láz. A fizikális vizsgálat során az orvos külö­nös figyelmet fordít a szájüreg, a garat, a fül, az orr és a nyaki nyirokcsomók vizsgálatá­ra. Amennyiben a tünetek és a klinikai jelek alapján egyértelműnek látszik, hogy gennykeltő baktériumok okozta torokgyulladásról van szó (de csak akkor!), további kivizsgálás nélkül antibiotikumot ír fel.

A beteg pihenjen sokatEllenkező esetben (vírusos torokgyul­ladás gyanújakor) antibiotikum adása felesleges, tüneti kezelésre van szükség a panaszok enyhítésére (lásd később). Ha kételyek merülnek fel a kórokozót illetően, további vizsgálatokra (pl. a torokváladék tenyésztésére) kerülhet sor. Egyes esetek­ben szükség lehet teljes vérképvizsgálatra vagy allergiatesztekre is.

A torokgyulladás kezelése

Mivel a vírusok ellen az antibiotikumok hatástalanok, a kezelés elsődleges célkitű­zése a tünetek enyhítése, a beteg életének kényelmesebbé tétele, életminőségének javítása, illetve az immunrendszer segíté­se abban, hogy minél hamarabb legyőzze a fertőzést.

Torokgyulladás esetén az alábbiakra célszerű ügyelni:
A torokfájás – és az esetleges fejfájás, láz – enyhítésére szedjük a jól bevált láz- és fájdalomcsillapítót. Ez lehet ibuprofen, paracetamol vagy acetil-szalicilsav.
A folyadékveszteség kivédésére fo­gyasszunk bőségesen folyadékot.
A nyálkahártya kiszáradásának meg­akadályozására alkalmazzunk meleg sós vi­zes garatöblítést (ehhez egy teáskanál sót oldjunk fel 2,5 dl langyos vízben), illetve fo­gyasszunk meleg folyadékot (pl. teát). A he­lyiség megfelelő páratartalmáról párolog­tatók működtetésével gondoskodhatunk.
A torokfájás enyhítésére, a gyulla­dás csökkentésére számtalan készítmény kapható a patikákban recept nélkül is, pl. szopogatótabletták, meleg italok készíté­sére szolgáló porok vagy aeroszolok.
A nyálkahártya-duzzanat csökken­tésére a duzzanatot lelohasztó szerek (ún. dekongesztánsok) vagy az allergia terá­piájában is alkalmazott antihisztaminok adhatók.
Kerüljük a torok nyálkahártyáját ir­ritáló tényezőket. Ilyenek pl. a tűzforró vagy jéghideg italok, fűszeres ételek, az alkohol és a koffein, a szénsavas italok és a dohányzás.
Bizonyosan gennykeltő baktériumok okozta torokgyulladás eseteiben antibiotikumkezelés is szükséges. Ennek javallatát az orvos állítja fel, és a megfelelő recepttel is ellátja a beteget. Fontos, hogy a felírt antibiotikumo(ka)t mindig az orvos uta­sításainak megfelelő adagban, módon és ideig szedjük. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a tünetek enyhülése/megszűnése után önkényesen felhagynak a gyógyszer szedésével – ilyenkor visszatérhet a fertő­zés, antibiotikumrezisztencia alakulhat ki.

Meddig tart a betegség?

Szövődménymentes esetekben a vírus okozta torokgyulladás tünetei kb. egy hét alatt fokozatosan csökkennek. Gennykeltő baktériumok okozta torokgyulladás miatt indított antibiotikumkúra esetén a tünetek a kezelés megkezdése után 2-3 nappal kez­denek javulni. A torokgyulladás az esetek túlnyomó többségében szövődmények nélkül gyógyul.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a tünetek 1,5–2 hét után is fennállnak, sőt súlyosbodnak, ha az antibiotikum nem hat 3 napon belül, vagy a kezdeti tünetekhez újabbak (pl. nyelészavar, légzési nehezített­ség, tartósan fennálló magas láz) és/vagy szisztémás jelek (pl. szédülés, hányinger, hányás, ízületi vagy izomfájdalmak) is tár­sulnak, mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát. Ugyancsak orvosi kezelés szük­séges, ha a bőrön kiütések jelentkeznek, a mandulák felszínén fehéres pöttyözött­ség jelenik meg, vagy megnagyobbodott nyirokcsomók tapinthatók pl. a nyakon, a lágyékhajlatban vagy a hónaljban.

A torokgyulladás megelőzése

Elterjedt tévhit, hogy a torokgyulladás ki­védésének egyetlen módja, ha távol tartjuk magunkat a fertőzött személyektől. Bár nincs teljesen biztos védekezési mód, sokfélekép­pen csökkenthetjük a megbetegedés esélyét, a fertőzés továbbadásának kockázatát.
Gyakran mossunk kezet, különösen orrfújás vagy a beteg gondozása után.
A levegőben lévő cseppecskékre ta­padt kórokozók továbbvitelének megaka­dályozására rendszeresen szellőztessünk.
A családtagok ne használják a torok­gyulladásos beteg evőeszközét, poharát. Ezeket használat után alaposan mosogas­suk el forró, fertőtlenítőszeres vízben.
Ugyanígy járjunk el azokkal a játékok­kal és más tárgyakkal is, melyeket a torok­gyulladásos kisgyermek a szájába vesz.
Fertőtlenítőszeres oldattal rend­szeresen tisztogassuk meg a telefon­kagylót, a távirányítókat, a számítógép billentyűzetét.
A használt papír zsebkendőket dob­juk a szemétbe, majd mossunk kezet.
A torokgyulladásos gyermeket ne engedjük közösségbe.

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[198932] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.