hirdetés

Vérköpés

Ez a rendkívül ijesztő tünet évszázadokon át leginkább a tuberkulózis életveszé­lyes szövődményét jelezte. A világ sok országában ma is a tbc a vérköpés fő oka, de Nyugat- és Közép-Európában többnyire más, fertőzéses vagy daganatos betegség áll a tüdőből eredő vérzés hátterében.

hirdetés

betegtájékoztatóA hajlékonycsöves hörgőtükrözés rendszerint néhány perces, nem túl megterhelő vizsgálat

Ha a beteg sok tiszta vért köhög fel, azon­nal mentőt kell hívni hozzá, kórházba fogják szállítani. Azokban a jóval gya­koribb esetekben sem szabad sokáig ha­logatni a kivizsgálást, amikor a köpetet csak kevés vér színezi, mert ez is súlyos betegséget jelezhet, amely annál jobban gyógyítható, minél hamarabb kezdődik a kezelés. A mentők vagy az orvos értesí­tése előtt próbáljunk meggyőződni arról, hogy a vérzés nem az orrból, szájból ered, s hogy a véres testváladék nem hányadék, hanem köpet. Míg a tüdőből származó vér általában világos piros, olykor habos, addig gyomorvérzéskor sötétebb vörös, esetleg ételmaradékkal kevert véres há­nyadék ürül.

Sürgősségi ellátást igénylő vérköpés
A betegnek nem szabad ennie és in­nia, hogy hörgőtükrözést vagy műtétet lehessen végezni. Lehet, hogy a kórház­ba szállítás alatt infúziót fog kapni, vala­mint orrszondán át oxigént, mert a gáz­csere romlása a legközvetlenebb veszély.

Tájékoztatni kell az orvost arról, ha a beteg alvadásgátló gyógyszert szed; ha túlérzékeny a lidocainra; ha vérzékeny; ha súlyos, idült fertőző betegségben (pl. tbc) vagy szervi elégtelenségben szenved. A köhögés gyógyszeres csillapításakor nem szabad elnyomni a köhögési reflexet: a véralvadék felköhögése életmentő lehet. A kórházban képalkotó vizsgálat után hörgőtükrözésre kerül sor.

Kis mennyiségű vérköpés
Ha nem tiszta vér, hanem vérrel festenyzett köpet ürül, akkor az orvosnak van ideje alaposan tájékozódni a beteg korábbi és fennálló betegségeiről, az ál­tala szedett gyógyszerekről. Első teen­dője a kórelőzmény felvétele és az esetle­ges egyéb tünetek (pl. köhögés, mellkasi fájdalom, fulladás, láz, rossz közérzet, sípolás) feltérképezése.

A képalkotó vizsgálatok (mellkasrönt­gen, mellkasi CT) további támpontot ad­nak annak eldöntéséhez, hogy milyen betegség okozhatta a vérköpést. A hör­gőtükrözéstől el lehet tekinteni akkor, ha a beteg 50 évesnél fiatalabb, nem do­hányzik, a mellkasfelvételén nincs kóros eltérés, és a vérzés vélhetően fertőzéses eredetű.

A hörgőtükrözés menete
A hörgőtükrözés (bronchoszkópia) le­hetőséget ad a vérzés helyének és erős­ségének felderítésére, a vér leszívására, bakteriológiai és szövettani mintavé­telre és a vérzés elállítására. Ha az esz­közzel elérik a vérzés helyét, először leszívják a vért, majd csillapítják a vér­zést – enyhébb vérzéseknél érszűkítő gyógyszer helyi alkalmazásával, erőseb­beknél tamponáddal, lézerrel, újabban elektrokauterizációval vagy ún. argon­plazma-koagulátorral.

A hörgőtükrözés két fő típusa a me­revcsöves bronchoszkópia és a hajlékonycsöves bronchofiberoszkópia. Előbbi al­tatásban történik, pl. akkor, ha sok vér távozott, s nagy alvadékok eltávolítására lehet szükség. A hajlékonycsöves tükrözés során sokkal vékonyabb csövet vezetnek le a fekvő vagy ülő helyzetű beteg hörgői­be az orron vagy a szájon át, EKG-felvétel és vérnyomásmérés után, helyi érzéstele­nítésben. Rekedtségen, kisebb nyálkahár­tya-sérülésekből adódó enyhe vérzésen kívül más utóhatás általában nincs.

Fertőzéses, daganatos és egyéb okok
A tüdő fertőzéses megbetegedései közül heveny vagy idült hörghurut, tüdőgyul­ladás, tüdőtályog lehet a vérköpés oka. A tbc (tuberkulózis) ma már nem nép­betegség, de mindenképpen gondolni kell rá. Szintén vérköpéssel járhat a hör­gők tágulata, amit leggyakrabban súlyos légúti fertőzés okoz; ilyen fertőzések­re egyes veleszületett betegségek (cisz­tás fibrózis) és immunhiányos állapotok hajlamosítanak.
A hörgőkarcinómának akár első tü­nete is lehet a vérköpés, ezzel a diagnó­zissal elsősorban az 50 éven felüli do­hányosoknak kell számolniuk. Egyéb daganatos okok: karcinoid tumor, vese­rák tüdőáttéte, fehérvérűség.
Számos szív-ér rendszeri betegség is megnyilvánulhat vérköpésben, így pl. tü­dőembólia, tüdőinfarktus, szívelégtelen­ség, érelváltozások. A vérzés elállítását követő kezelés az alapbetegségtől függ.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.