hirdetés

A béta-2-mikroglobulin szérumszintjének klinikai jelentősége a diabeteses szövődmények előrejelzésében

Kettes típusú cukorbetegség veseelégtelenség nélkül

A béta-2-mikroglobulin (B2M) a hisztokompatibilitási molekulák I-es osztályának kis alegysége, mely minden sejtmaggal rendelkező sejtben megtalálható. Mivel nem kovalens kötéssel kötődik az ᾳ-lánchoz, és nem kapcsolódik közvetlenül a sejtmembránhoz, a szabad B2M a sejtfelszínről való leválását vagy intracelluláris felszabadulását követően szabadon kering a vérben. Felszabadulását követően a B2M csaknem kizárólag glomeruláris filtrációval ürül ki a szervezetből, ami alapján meghatározható a becsült glomeruláris filtrációs ráta (eGFR, estimated glomerular filtration rate).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
M. K. Kim
a szerző cikkei

K.-J. Yun
a szerző cikkei

H. J. Chun
a szerző cikkei

E.-H. Jang
a szerző cikkei

K.-D. Han
a szerző cikkei

Y.-M. Park
a szerző cikkei

K.-H. Baek
a szerző cikkei

K.-H. Song
a szerző cikkei

B.-Y. Cha
a szerző cikkei

C. S. Park
a szerző cikkei

H.-S. Kwon
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.