hirdetés

A digitális sztetoszkóp azt is „hallja”, amit az orvos füle nem!

Idén 200 éve, hogy a francia René Laennec papírosból készült sztetoszkópjá­val tbc-s nőbetegének mellkasát hallgatta. Később Laennec fából készítette el találmányát, tölcsérrel a beteg mellkasa felé eső végén. Az orvoslás iko­nikus szimbólumának sorsa mára fordulópontjához érkezett. A hangokból olvasó bűvös diagnosztikus eszköz, mellyel képzett használója a mellkason keresztül mintegy „belelát” a betegbe, a digitális technika jóvoltából zseb­ultrahanggá fejlődött, amely ténylegesen a mélybe lát.

hirdetés

Dr. Speer GáborAz idei év az orvostudományban a sztetoszkóp születésének 200 éves évfordulója is. A szó görög eredetű, a στήθος mellkast, a σκοπέω megfigye­lést jelent. A lényeg két évszázadon át változatlan maradt, az elmúlt pár évben bekövetkezett fejlődés azonban nemcsak Laennec egykor fából készült sztetoszkóp­jának akár már 3D-ben nyomtatott válto­zatairól szólt, de az elv is ,,látványosan,, megváltozott. Már nemcsak a tüdő- vagy a szívhangokat hallhatjuk, hanem az esz­köz egyik fejlesztési típusa valóban be­lenéz a szívbe, mert hordozható (zseb-) ultrahangként működik.

Két elv mentén folyik a fejlesztés. Az informatikával támogatott sztetoszkóp (e-sthetoscope) jelenleg a tüdő és a szív fizikális vizsgálata esetén segíti a hallga­tózási lelet értelmezését. A másik útvonal a kardiális megbetegedések diagnosztiká­ját reformálja, mert a mobiltelefon méretű zsebultrahang a hallgatózást teheti szük­ségtelenné, ultrahangként pontosabb diagnózist adva a szív fizikális vizsgála­tánál. Kritikusai szerint a hagyományos hallgatózás szubjektív, és a hallgatózási lelet rögzítetlen marad.

Komputeres hangelemzés

Az elektronikus sztetoszkóp a komputerrel tá­mogatott hallgatózás eszköze: a szervekből jövő hangot digitalizálja, felerősíti, szűri és tárolja. Algoritmusok analizálják, majd fel­ajánlják a lehetséges diagnózist. Az újabb változatok Bluetooth® eszközzel rendelkez­nek, de már okostelefonon is megjelenik az eredmény – egyre könnyebb a haszná­latuk, sőt már a telemedicina eszközeiként is használhatók. Az FDA 2016-ban elfogad­ta azt a sztetoszkópot, amely tökéletesen közvetíti és rögzíti a detektált hallgatózási hangot egy alkalmazás (applikáció, app) se­gítségével a beteg okostelefonjára.1 Ehhez akár a beteg orvosa is hozzáférhet (akutan vagy később), aki akár ezer kilométerekre is lehet (ezért működik mint telemedicina).

Légzési hallgatózási hangok e-sztetoszkópos vizuális analíziseAz Annals of Internal Medicine című tekintélyes szaklapban japán szerzők olyan komputerrel segített sztetoszkóp (e-sthetoscope) kifejlesztését közölték, mely a légzési hangokat valós időben elemzi, ezzel segít az orvosnak a hallgatózási lelet elemzésében, így a diagnózis felállításában.2 A számítógép (egy tablet) algoritmusok segítségével elemzi az öt különböző lég­zési hangra jellemző frekvenciát, erőssé­get és időt (az International Lung Sounds Association leírása, felosztása szerint). A vi­zualizációt segítendő, az eredményt kép­ként jeleníti meg (a táblagép képernyőjén): az öt légzési hang (normál és négy kóros) fel van tüntetve egy ábrán, grafikonon, és amelyiknek a részvétele a legdöntőbb a be­teg hallgatózási leletében, arra esik az adott jel csúcsa (1. ábra). Az adatbázishoz szüksé ges különböző légzési hangokat 878 beteg tüdőhallgatózási lelete adta. Ez az e-szte­toszkóp nemcsak azokat a hangokat hallja meg, amelyeket az orvos füle nem, hanem az öt eltérő légzési hang átfedései esetén is segít a pontos azonosításban, diagnózisban. Létezik ún. e-scope is, de ez az eszköz – mely úgy néz ki, mint egy hagyományos sztetoszkóp – csak felerősíti a hallgatózási hangokat a jobb hallhatóság érdekében (pl. halláskárosodott orvosoknak).

Hangalkotásból képalkotás

A fejlődés másik iránya azt veti fel, hogy le­váltható-e a hagyományos sztetoszkóp, azaz a fizikális vizsgálat.3 Minden összehasonlítás azt igazolja, hogy szívultrahang vizsgálattal egyértelműen biztosabban, pontosabban lehet a szívbetegségeket diagnosztizálni a fizikális vizsgálathoz képest. A sztetoszkó­pok fejlesztésének másik iránya tehát az orvos zsebében elférő, mobiltelefon nagy­ságú ún. zsebultrahang (pocket echo). Ez az ágy melletti vagy ambuláns (és főleg akut) vizsgálat során a szív anatómiai viszonyait mutatja – értelemszerűen. Az ilyen eszközök tudása még limitált, csak 2D képmegjelení­tés és color-Doppler működés lehetséges. Számos elnevezésük létezik: vizuális szteto­szkóp, echoszkóp, sztetoszkópecho, zseb-mobil ultrahangkészülék (pocket-mobile echocardiographic [PME] device), sztetofón.4

portable-echo A zsebultrahang megbízhatóságát több vizsgálatban vetették össze a hagyományos szívultrahangéval.3 Pl. az igazolt szívbillen­tyű-betegséget (52 eset) a hagyományos ultrahanggal szemben a fizikális vizsgálat 23 esetben nem diagnosztizálta, míg a zsebultrahang négy esetben tévedett. Az irodalom szerint az aorta- és a mitrális inszufficienciát gyakrabban téveszti a pocket echo, míg legkevésbé aorta- vagy mitrális sztenózis jelenléte esetén téved.3 A szakmai ajánlá­sok szerint a zsebultrahang az orvos fizikális vizsgálatát (hallgatózását) tudja kiegészíte­ni, és mintegy előszűréssel segíthet elkerülni a számos felesleges negatív szívultrahang-vizsgálatot: csak szívbetegség gyanúja ese­tén kell hagyományos szívultrahangra kül­deni a beteget. Az akut szívbetegségekben (pl. perikardiális tamponád) használatának előnye még egyértelműbb. Legnagyobb hátránya, hogy előnyei csak értő felhasználó kezében érvényesülnek.5,6

Halott-e a sztetoszkóp, elmúlt-e felette az idő, ahogy azt a Washington Post 2016 januárjában megjelent cikke állítja? Vagy, ahogyan mások vélekednek, a test hangjainak megfigyelése továbbra is felmérhetet­len értékkel bír? Nem tudom, de az biztos, hogy a fejlődést látva aggódhatunk, mi lesz sokak legféltettebb nyakláncával!

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Irodalom:
1.
van der Wall EE. The stethoscope: celebration or crema­tion after 200 years? Neth Heart J. 2016;24:303-5.

1. Ohshimo S, Sadamori T, Tanigawa K. Innovation in Analy­sis of Respiratory Sounds. Ann Intern Med. 2016;164:638-9.
2. Dalen JE. Cardiac Examination: Stethoscope or Pocket Echo-Why Not Both? Am J Med. 2016 Mar 4. [Epub ahead of print].
3. Pinczés I. „Sztetoszkópecho”. Lege Artis Medicinae. 2013;23:246-7.
5. Leng S, Tan RS, Chai KT, Wang C, Ghista D, Zhong L. The electronic stethoscope. Biomed Eng Online. 2015;14:66.
6. Andrès E, Gass R. Stethoscope: A Still-Relevant Tool and Medical Companion. Am J Med. 2016;129:e37-8. ­

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[192003] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.