hirdetés

A hasnyálmirigy duktális adenokarcinómájának patológiája

A hasnyálmirigy duktális adenokarcinómája (PDAC) az egyik legagresszívabb malignus daganat. A diagnózis felállításakor a betegség általában előrehaladott stádiumban van, sebészi kezelés már nem jön szóba. A rossz prognózis javítása érdekében a PDAC korai stádiumban való felismerése és kezelése a legfontosabb lépés. A jelen összefoglalóban a pankreász duktális adenokarcinómájának és prekurzorainak citopatológiai és hisztopatológiai jellegzetességeit mutatom be. A PDAC patológiájának három fő aspektusa a primer diagnosztika, a reszekátumok makroszkópos és mikroszkópos feldolgozása és a molekuláris patológiai vizsgálatok elvégzése. A PDAC diagnosztikája és kezelése szempontjából is előnyös a betegeket specializált centrumokba irányítani, ahol megfelelő esetszám mellett kellő gyakorlattal rendelkező sebész, klinikai onkológus és erre a területre specializálódott patológus is rendelkezésre áll.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
STRAUSZ TAMÁS Országos Onkológiai Intézet, Daganatpatológiai Központ, Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály, Budapest,
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.