hirdetés

A hipotireózist terhességben is kezelni kell

Egy most közzétett kutatás szerint az enyhe hipotireózisban szenvedő várandósok kezelése csökkentheti a szülési szövődmények előfordulását.

hirdetés

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint a halvaszületés az összes terhesség körülbelül 1 százalékában fordul elő; az Egyesült Államokban évente 24 000 a halvaszületések száma. Ez a szám tízszerese a hirtelen csecsemőhalál szindróma okozta halálozásnak.

A terhességek ugyancsak jelentős száma szövődik koraszüléssel: a CDC jelentése szerint 2014-ben az Egyesült Államokban minden tízedik terhesség koraszüléssel végződés, és a koraszülések jelentős szerepet játszanak a csecsemőkori halálozásban.

Terhességben a pajzsmirigyhormonok alapvetően fontosak a magzati agy normális fejlődéséhez. A magzat szervezete azonban nem termel saját pajzsmirigyhormonokat, ezért teljes egészében az anyai szervezet hormontermelésére kell hagyatkoznia.

A várandósok körülbelül 2-3 százalékánál áll fenn enyhe hipotireózis.

A cardiffi egyetem kutatócsoportja abból a hipotézisből indultak ki, hogy az anya enyhe hipotireózisa befolyásolhatja az újszülött súlyát és általános egészségi állapotát.

A most közzétett vizsgálatban azt elemezték, hogy a hipotireózis kezelésében gyakran alkalmazott gyógyszerek miként befolyásolják a várandós szervezetét.

A dr. Peter Taylor által vezetett munkacsoport a pajzsmirigyszűrési adatokat a korábban összegyűjtött klinikai adatok fényében elemezte annak megválaszolására, hogy az enyhén alulműködő pajzsmirigy korrekciója előnyös-e az anya vagy a magzat szempontjából.

A vizsgálatban összességében több mint 13 000 nő adatait elemezték, akik terhességük 12−16. hetében jártak. Közülük 518 várandósnál igazolódott enyhe hipotireózis. Az 518 személy közül 263-an részesültek pajzsmirigy hormonpótló kezelésben, ők levotiroxint kaptak, míg a másik 255 nőnél semmilyen kezelés nem történt.

A levotiroxinterápia kimeneteleit a halvaszületések és koraszülések aránya alapján mérték fel, ezen kívül azt nézték, hogy a betegek alapbetegségük miatt milyen hosszan szorultak kórházi kezelésre, milyen súllyal jött világra az újszülött, illetve a betegek kórelőzményében hány császármetszés szerepelt.

A vizsgálat eredményeit a Society of  Endocrinology éves kongresszusán mutatták be.

A szerzők azt találták, hogy az enyhe hipotireózisban szenvedő várandósok esetében valóban előnyös hatású a levotiroxin alkalmazása. A levotiroxinnal kezelt enyhe hipotireózisos nőbetegek csoportjában kisebb volt a kis születési súlyú újszülöttek aránya, illetve kisebb volt annak esélye, hogy korai császármetszés válik szükségessé. Ezzel szemben az enyhe hipotireózisuk miatt levotiroxinnal nem kezelt várandósok körében nagyobb volt a halvaszülés kockázata, mint normális pajzsmirigyfunkció mellett. A levotiroxint szedő nők csoportjában egyáltalán nem fordult elő halvaszületés.

Ezen túlmenően semmilyen összefüggést nem észleltek a hipotireózis kezelése és a szülészeti kimenetelek között.

A koraszüléshez társuló szövődmények nagy számának ismeretében különösen nagy jelentősége van a koraszülések számának csökkentését célzó kutatásoknak.

A CDC szerint minél korábban jön világra a magzat, annál nagyobb a fogyatékosság, sőt halálozás előfordulásának kockázata. Gyakori következményként légzési vagy táplálási problémák, fejlődési elmaradás, látási és hallási problémák, illetve cerebrális bénulás alakulhat ki.

Bár további vizsgálatok szükségesek a most nyilvánosságra hozott vizsgálat eredményeinek megerősítésére, az első szerző a terhesség korai szakaszában megkezdett pajzsmirigy hormonpótló kezelés potenciális előnyeit hangsúlyozza.

„Vizsgálatunk alapján felmerül, hogy a kezelt várandósok számának egyszerű kiterjesztése biztonságos, olcsó és igazolt hatású módszer lehet a szülészeti kimenetelek javítására. Mérlegelnünk kell általános pajzsmirigyszűrés bevezetését a várandósok számára, ami költséghatékonyságát tekintve nem marad el a jelenleg már általánosan alkalmazott szűrővizsgálatok mögött” – mondja dr. Peter Taylor.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.