hirdetés

A kalciumpótlás fokozhatja a demencia kockázatát

A kalciumtartalmú étrendkiegészítők cerebrovaszkuláris betegségben szenvedő idősebb nőknél fokozhatják a demencia kockázatát – írja az American Academy of Neurology lapja, a Neurology.

hirdetés

A cerebrovaszkuláris betegségek (stroke, TIA, subarachnoidealis vérzés és vaszkuláris demencia) előkelő helyen állnak a vezető halálokok sorában, és fokozzák a demencia kialakulásának valószínűségét.

Az oszteoporózis gyakori probléma idős korban. Mivel a kalciumhiány hozzájárulhat az oszteoporózis létrejöttéhez, napi 1000−1200 mg kalcium bevitele javasolt. Az ajánlott mennyiség pusztán táplálékkal történő bevitele nem könnyű, ezért kalciumtartalmú étrendkiegészítőket javasolnak a hirdetések a hiány pótlására. A közlemény egyik szerzője, dr. Silke Kern PhD, a göteborgi egyetem munkatársa szerint mostanában azonban egyre több kétely merül fel azzal kapcsolatban, hogy ezek a készítmények miként befolyásolják az egészségi állapotot.

A szerzők abból a hipotézisből indultak ki, hogy kalciumtartalmú étrendkiegészítők rendszeres szedése mellett fokozott a demencia kockázata, és még szorosabb összefüggés áll fenn azok esetében, akiknek állapotát már eleve cerebrovaszkuláris betegség rontja. Az iménti feltételezés igazolására olyan idősebb nők adatait elemezték, akiknél a vizsgálatba való belépéskor még nem állt fenn demencia. Összesen 700, 70 és 92 év közötti nőt vontak be az elemzésbe, akiket 5 éven át követtek nyomon. A résztvevőknél memóriatesztekre és gondolkodási feladatokra került sor a vizsgálatba való belépéskor, majd a vizsgálat lezárásakor. A vizsgálatba való belépéskor 447 résztvevőnél CT-vizsgálat is történt. Ezen túlmenően adatokat gyűjtöttek arról, hogy az adott résztvevő szedett-e kalciumot is tartalmazó étrendkiegészítőket, illetve az utánkövetési idő alatt állították-e fel nála demencia diagnózisát.

A vizsgálatba való belépéskor összesen 98 szedett kalciumtartalmú étrendkiegészítőt. A vizsgálat kezdetén felvett anamnézisben 54 személynél szerepelt stroke; az utánkövetés alatt 54 nőnél alakult ki stroke és 59 nőnél demencia.

A CT-vizsgálaton átesett alcsoportból a résztvevők 71 százalékánál ábrázolódott fehérállományi lézió, mely a cerebrovaszkuláris betegség markere.

A vizsgálat eredményei azt jelzik, hogy a kalciumot nem szedő nőkhöz képest kétszer akkora eséllyel alakult ki demencia a kalciumpótlásban részesülő nők csoportjában. A fokozott kockázat azonban csak a cerebrovaszkuláris betegségben szenvedő nőknél volt megfigyelhető. Ezen túlmenően, abban az alcsoportban, akik kalciumtartalmú étrendkiegészítőt szedtek, és anamnézisükben stroke szerepelt, hétszer akkora volt a demencia kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik korábban stroke-on estek át, kalciumtartalmú táplálékkiegészítőt azonban nem szedtek. Abban az alcsoportban, akik kalciumptólásban részesültek, és CT-vizsgálatuk fehérállományi léziók jelenlétét igazolta, háromszorosára emelkedett a demencia előfordulásának kockázata azokkal összehasonlítva, akiknél hasonló léziók fennálltak, de kalciumot nem szedtek. Stroke szempontjából negatív kórelőzmény, illetve fehérállományi léziók szempontjából negatív CT-lelet birtokában a kalciumtartalmú étrendkiegészítő szedése nem fokozta a demencia kockázatát.

Összességében: a kalciumtartalmú étrendkiegészítőt szedő 98 nő közül 14-nél alakult ki demencia (14 százalék), szemben a kalciumot nem szedő nőknél észlelt 8 százalékkal (45/602 nő).

„Fontos megjegyezni, hogy obszervációs vizsgálatról van szó, ami alapján nem állíthatjuk biztosan, hogy a kalciumpótlás okozná a demenciát” – figyelmeztet dr. Silke Kern. Egyben azt is megjegyzi, hogy a kis mintanagyság miatt következtetéseik nem általánosíthatók szélesebb populációkra. Az összefüggések pontosabb tisztázására és a mostani eredmények megerősítésére további vizsgálatok szükségesek. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az élelmiszerekben lévő kalcium másként befolyásolja a szervezet működését, mint a táplálékkiegészítők kalciumtartalma.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.