hirdetés

A koraszülési arányok emelkedése: itt az idő a határozott cselekvésre

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 2015-ös születési adatokra kiadott előzetes jelentése riasztó híreket tartalmaz.1 A 15 és 19 év közötti tizenévesek körében a szülési arány továbbra is csökken: csupán 1 év alatt 8%-os, 2007-hez képest 46%-os, míg az 1991-es csúcsérték óta 64%-os csökkenés várható. Bár nem hasonló ütemben, de már harmadik éve ugyancsak csökken a császármetszési arány is, jelenleg 32,2%-ról 32%-ra. Ezen belül a kis kockázatú nők (azaz a koponyatartású egyes terhességeket viselő nulliparák) körében a korábbi 26,0%-os érték 25,7%-ra csökkent. 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Charles J. Lockwood, MD, MHCM
a szerző cikkei

Dr. Pap Károly, kommentár, Jósa András Oktatókórház, Szülészet-Nőgyógyászati Osztály, Nyíregyháza
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.