hirdetés

A köszvény klasszifikációs kritériumai, 2015

AZ AMERIKAI REUMATOLÓGUSOK KOLLÉGIUMA (ACR) ÉS AZ EURÓPAI REUMATIZMUS ELLENI LIGA (EULAR) KÖZÖS KEZDEMÉNYEZÉSE

BEVEZETÉS
A köszvény diagnosztizálására, illetve osztályozására jelenleg alkalmazott kritériumok – amelyek a modern képalkotó eljárások kifejlesztése előtti időből származnak –specifikussága és/ vagy szenzitivitása nem elégséges, ami nehezíti az elmúlt évtizedben kifejlesztett új terápiás módszerek klinikai vizsgálatát, továbbá pontatlanná teszi az epidemiológiai vizsgálatok eredményeit is, ugyanis mindkét cél érdekében a köszvényes betegek megfelelő azonosítása volna szükséges. ezért egy nemzetközi szakértőkből álló csoport összetett mechanizmus alkalmazásával (a modern képalkotóknak a köszvény diagnosztizálásában játszott szerepével kapcsolatos szakirodalom áttekintése, diagnosztikus vizsgálat, amiben az urátkristályok ízületi folyadékban vagy tophusokban való kimutatása volt az aranystandard, esettanulmányokban szereplő köszvényes betegségek osztályozása, továbbá többes kritériumrendszeren alapuló döntéselemzési módszer) kifejlesztett egy új kritériumrendszert, majd egy független adatbázis felhasználásával ellenőrizte annak hatékonyságát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.