hirdetés

A krónikus limfoid leukémia diagnózisának és terápiájának aktuális kérdései

A nyugati országokban, így hazánkban is leggyakrabban előforduló leukémiaformának, a krónikus limfoid leukémiának (CLL) a kezelése a betegség heterogenitása miatt nagy kihívást jelent a klinikusok számára. A betegség biológiai jellemzőinek részletesebb megismerésével és új terápiás eljárások bevezetésével a kezelés lehetőségei jelentősen javultak az elmúlt évtized során. Azonban a betegség továbbra is inkurábilis, teljes gyógyulást csak a transzplantáció jelenthet a betegek egy kis részénél. Mivel mind a diagnózis, mind a terápia terén jelentős változások voltak megfigyelhetőek az elmúlt években, szükségét éreztük egy magyar nyelvű összefoglaló megjelenésének. Az alábbiakban bemutatjuk a CLL-es beteg kivizsgálásának elsődleges szempontjait, összefoglaljuk a kezelés indikációjának alapelveit, illetve a kezelés megválasztásában döntő tényezőket, valamint ismertetjük az ajánlott terápiás lehetőségeket, az új és a klinikai gyakorlatban is egyre inkább megjelenő terápiás alternatívákat. Magyar Onkológia 60:127-136, 2016

Kulcsszavak: kezelés, krónikus limfoid leukémia, immunkemoterápia, ibrutinib

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Mucsi Orsolya, Semmelweis Egyetem, I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Hematológia, Budapest
a szerző cikkei

Nagy Zsolt, Semmelweis Egyetem, I. Sz. Belgyógyászati Klinika, Hematológia, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.