hirdetés

A Lactobacillus reuteri hatása 3 évesnél fiatalabb gyermekek hasmenésére

A hasmenés továbbra is a gyermekkori morbiditás és mortalitás egyik vezető oka szerte a világon. Ebben a populációban a prevenció hatásos módszerének ígérkeznek a probiotikumok, melyek segítségével csökkenthető lehet a gyomor-bél rendszeri, illetve a gyermekkori halálozási arányokat kedvezőtlenül befolyásoló egyéb fertőzések előfordulása. A probiotikumok ilyen javallattal történő alkalmazását számos vizsgálatban elemezték már. Egy izraeli vizsgálatban például 4 és 10 hónapos kor közötti egészséges gyermekeknek adtak probiotikumot (Bifidobacterium lactis BB-12 vagy Lactobacillus reuteri ATCC 55730) 12 héten át. Azt tapasztalták, hogy a probiotikumot szedő gyermekek körében ritkábban fordult elő hasmenés (az abszolút csökkenés a Bifidobacterium lactis esetében 18%, a Lactobacillus reuteri esetében 29% volt), és rövidebb volt a hasmenéses epizódok időtartama is (abszolút csökkenés 22%, illetve 44%), mint a placebocsoportban. Nemrégiben egy másik kutatócsoport arról számolt be, hogy Lactobacillus reuteri DSM 17938 alkalmazása kapcsán 1−6 éves gyermekeknél szignifikáns (26%) volt a hasmenés abszolút kockázatcsökkenése a placebóhoz képest.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.