hirdetés

A limfoplazmocitás limfóma/Waldenström-makroglobulinémia patológiája és genetikája

A limfoplazmocitás limfóma a mérsékelt malignitású kis B-sejtes limfómák közé tartozó, viszonylag ritka kórkép, amelyet limfociták, plazmocitoid jellegű limfoid sejtek és plazmasejtek együttes jelenlétével lehet jellemezni. A leggyakrabban megfigyelhető csontvelő-érintettség mellett extranodális megjelenésű is lehet. A Waldenström makroglobulinémia olyan limfoplazmocitás limfóma, ahol a csontvelő infiltrációja mellett a szérumban IgM paraprotein mutatható ki. Diagnosztikai szempontból a többi, plazmasejt irányú differenciációt mutató limfómától kell elkülöníteni, amely néha nehéz feladatnak bizonyul, ugyanakkor a közelmúltban leírt MYD88 -mutáció az esetek több mint 90%-ában jelen van és segít a helyes diagnózis felállításában. Az alábbi rövid közleményben az entitás patológiai jellemzőinek összefoglalása mellett a viszonylag frissen leírt genetikai eltérésekről, azok jelentőségéről, prognosztikai és terápiás szerepéről lesz szó. 
Magy Onkol 61:6–11, 2017

Kulcsszavak: limfoplazmocitás limfóma, Waldenström, patológia, MYD88

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tímár Botond, Semmelweis Egyetem, I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.