A „long COVID” és a bélbaktériumok

Új eredmények szerint a bél baktérium-állományának felbomlásához a long-COVID szindrómára való fogékonyság társul.

Újabb bizonyítékot nyert, hogy a bél mikrobiom összetétele és erősen befolyásolja a COVID-19 betegség hosszútávú hatásait  összefüggenek. A tanulmányt a Gut folyóirat közölte 2022 elején. Siew Ng doktornő, az egyetem Gut Microbiota Research centrumának társ-igazgatója elmondta, hogy a bélrendszer megváltozott mikrobiom összetétele – akár 6 hónappal a SARS-CoV-2 vírusfertőzésből való gyógyulás után is - jelentős összefüggést mutat a COVID után kitartóan fennmaradó tünetekkel.

A Gut folyóiratban közölt vizsgálatba 2022 elején 2020. február és augusztus között három kínai kórházban végzett 106, többnyire enyhe, vagy mérsékelt súlyosságú COVID-19-ben szenvedő beteget soroltak be, akiket nem SARS-CoV-2 fertőzött betegekkel hasonlítottak össze. A követés során, 3 hónap múlva 86 COVID-os betegnél figyeltek meg „poszt-akut COVID-19 szindrómát”, folyamatosan fennálló, másképpen nem magyarázható tüneteket, amelyek a fertőzéskor kezdődtek és azóta is fennmaradtak. Hat hónap elteltével 81 betegnél maradt fenn a PACS, leginkább fáradtság, emlékezetromlás, hajhullás, szorongás és alvászavar formájában.

A székletminták vizsgálata során azoknál a betegeknél, akik 6 hónap után is PACS-ban szenvedtek, szignifikánsan kisebb mennyiségű és kevesebb fajta baktérium jelenlétét igazolták, mint a PACS-ban nem szenvedő, de fertőzésen átesetteknél és a kontroll betegeknél (P<0,05 és P<0,0001). A PACS-ban szenvedőknél a kiinduláskor és az utókövetésnél egyaránt 28 féle bélbaktérium mennyiségének csökkenését és 14 féle bélbaktérium mennyiségének növekedését észlelték. Ezzel szemben azoknál a   COVID-19-es betegeknél, akiknél nem alakult ki PACS szindróma, a kórházi felvételkor a kontrollokhoz képest 25 változás volt megfigyelhető a baktérium fajokban, és a 6. hónapra ezek mindegyike normalizálódott, a kontrollhoz hasonlóvá vált.

Fél év elteltével légzési tünetekkel rendelkező PACS betegeknél magasabb volt a Streptococcus anginosus és a S. vestibularis az olyan opportunista baktériumok aránya.  A neuropszichiátriai tünetek és a fáradtság esetén az opportunista fertőzésekhez társuló Clostridium innocuum és az Actinomyces naeslundii (P<0,05) kórházi pathogének nagyobb arányú jelenléte kapcsolódott. A hasznos zsírsavként számontartott butirátot termelő baktériumok – különösen a Bifidobacterium pseudocatenulatum és a Faecalibacterium prausnitzi jelentősen elfogytak (P<0,05) azokban a betegekben, akiknek hullott a haja.

Közismert, hogy a bélmikrobiom befolyásolja a gazdaszervezet egészségét, jelentős szerepe van az immunrendszer fejlődésében, a fertőzések megelőzésében, a tápanyagok felvételében, az agy- és az idegrendszer működésében. A sok millió embert érintő mostani pandémia során ezért széles körben kutatják, hogy a mikrobiom változtatásával hogyan lehetne megelőzni vagy legalább enyhíteni a long-COVID tüneteket és hogyan lehetne növelni a nagy-kockázatú betegek vakcinálása utáni antitest-képződést.

Dr. John Haran (University of Massachusetts, Worcester) kommentárjában érdekesnek találta, hogy bár nem ismerjük a bél mikrobiom és a COVID között összefüggés klinikai jelentőségét, nagyon érdekes, hogy a vizsgálatban speciális fajokhoz speciális tünetek kapcsolódtak. A tanulmány nem azonosít olyan egyedi baktérium-típusokat, melyek speciálisan kapcsolatba hozhatóak a COVID-dal, inkább olyan fajokat lehet megnevezni, amelyek „rossz” mikrobiomra vezetnek. Érdekes lenne vizsgálni, hogy a bél baktériumok összetételének változtatása jár-e valamilyen terápiás haszonnal? A Mivel a mikrobiom modulációja teljesen biztonságos, szerinte a következőkben azt kellene vizsgálni, hogy a bélbaktériumok összetételének változtatása jár-e valamilyen terápiás haszonnal.

Forrás:

Collins TR. Gut bacteria linked with long COVID. Medscape Medical News. January 25, 2022.

Qin Liu, Joyce Wing Yan Mak, Qi Su, et al. Gut microbiota dynamics in a prospective cohort of patients with post-acute COVID-19 syndrome. Gut, 2022;0:1-9, doi:10.1136/gutjnl-2021-325989.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.