hirdetés

A menopauzális hormonterápia nem befolyásolja a halálozási kockázatot

Menopauzális hormonterápia mellett nem változik szignifikánsan a halálozási kockázat – számoltak be egy új áttekintő tanulmány szerzői, melyben az utóbbi három évtized idevágó szakirodalmi anyagát dolgozták fel. Eredményeiket az Endocrine Society 97. éves kongresszusán hozták nyilvánosságra San Diegóban.

hirdetés

„Ebben a pillanatban nincsenek kezünkben olyan adatok, melyek azt bizonyítanák, hogy a posztmenopauzális nőknél alkalmazott hormonterápia akár növelné a mortalitást, akár csökkentené a halálozási arányt azokhoz a nőkhöz képest, akik soha nem szedtek ilyen hormonkészítményeket” – emeli ki a vizsgálatot vezető dr. Khalid Benkhadra, a rochesteri Mayo Clinic kutatója, aki azt is hangsúlyozza, hogy az eredmények segíthetnek megnyugtatni azokat a nőket, akiknek életminőségét a menopauzális tünetek jelentősen rontják ugyan, mégis félnek attól, hogy hormontartalmú gyógyszerekkel enyhítsék panaszaikat.

Benkhadra és munkatársai azt követően jutottak a fenti megállapításra, hogy egy hatalmas adatbázist tekintettek át az 1982 és 2013 augusztusa közötti időszakra vonatkozóan. A szisztematikus elemzésben és metaanalízisben csak a közepesen jó és jó minőségű tudományos bizonyítékokat dolgozták fel. Csak akkor vonták be a posztmenopauzális nők részvételével lefolytatott klinikai vizsgálatot az analízisbe, ha annak időtartama meghaladta a 6 hónapot, abban véletlen besorolás szerint hormonterápiát vagy placebót alkalmaztak, illetve a hormonterápia hatását kezelésben nem részesült csoport adataival hasonlították össze. A 43 elemzett vizsgálatban 50 éves vagy annál idősebb nők vettek részt.

A szerzők nem igazoltak statisztikailag szignifikáns összefüggést a hormonterápia alkalmazása és a bármely okból létrejövő halálozás vagy a szívinfarktus, emlőrák vagy stroke okozta mortalitás között. Akkor sem észleltek korrelációt a hormonkészítmények szedése és a halálozás között, amikor alcsoportelemzést végeztek az alkalmazott hormon típusa (ösztrogén monoterápia vagy ösztron + progeszteron kombináció) szerint.

A szerzők reményei szerint eredményeik hozzájárulhatnak a hormonterápia javallati körének pontosabb meghatározásához.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.